3. septembar 2024 13:51

Marina Raguš razgovarala sa ambasadorom Kipra o situaciji na Kosovu i Metohiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marina Raguš razgovarala sa ambasadorom Kipra o situaciji na Kosovu i Metohiji

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš razgovarala je danas sa ambasadorom Kipra Fotijem Andreasom o trenutnoj situaciji i problemima sa kojima se srpsko stanovništvo suočava na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi u saopštenju, Raguš je rekla da su Srbima uskraćena osnovna ljudska i građanska prava, naglašavajući da je to posebno eskaliralo u poslednjem periodu.

"Hronologija događaja samo u poslednjih nekoliko meseci ima za cilj etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije. Iako, su ovaj put reakcije Zapada bile jasnije zabrinjava to što se konkretno ne radi ništa da se Priština spreči u daljim unilateralnim akcijama", navela je Raguš.

Prema njenim rečima, Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je rešenje moguće postići isključivo putem dijaloga, uz pretpostavku koja je davno definisana Briselskim sporazumom - formiranje zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Ambasdor je rekao da Kipar sa punom pažnjom prati razvoj situacije na Kosovu i Metohiji i da se slaže sa stavom da je dijalog jedini put ka kompromisu.

On je izrazio zabrinutost zbog nehumanog statusa u koji su Srbi na Kosovu i Metohiji dovedeni, i izrazio je saosećanje kao deo naroda koji deli sličnu sudbinu zbog aktuelnog Kiparskog spora.

Andreas je istakao da Srbija, kao i do sada, može da računa na punu podršku Kipra, kako u njenom nastojanju da suverenitet i teritorijalni integritet budu očuvani, tako i na njenom evropskom putu.

Tokom sastanka, Raguš i Andreas razgovarali su i o konkretnim planovima za unapređenje međuparlamentarne saradnje, kao jedne od značajnih poluga nadgradnje odnosa dve zemlje i konkretni dogovori o susretima i posetama koje bi imale fokus na rešavanju novonastalih problema na Kosovu i Metohiji.