4. septembar 2024 09:58

Jevtić: Podrška Srbima na severu KiM, država neće dozvoliti pogrom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jevtić: Podrška Srbima na severu KiM, država neće dozvoliti pogrom

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

ŠTRPCE - Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić izjavio je danas da Srbi na KiM moraju ostati jedinstveni i odlučni, bez obzira na sve izazove, izrazivši sigurnost da država Srbijademokratskim i političkim sredstvima neće dozvoliti novi pogrom Srba.

"Svojim sunarodnicima i svojim kolegama i braći koje Kurti hapsi i planira da hapsi pružam punu podršku. Ovi pozivi koje su im uručili za saslušanje jesu najveća potvrda da rade ispravnu stvar, da rade u interesu srpskog i nikako na štetu bilo kog drugog naroda", naveo je Jevtić na Fejsbuku.

"Bili bismo zabrinuti kada bi nas Kurti hvalio kao što hvali neke "Srbe". Nema veće potvrde da smo na strani srpskog naroda od činjenice da smo na stalnom udaru režima u Prištini", napisao je Jevtić.

On je naveo da "tihi pogrom stanovništva pred očima međunarodne zajednice sprovodi se iz dana u dan".

"Nakon Pogroma i nasilja nad Srbima iz marta 2004. godine sada se sprovodi institucionalno nasilje režima u Prištini nad jednim narodom u srcu Evrope. Kakvu zaštitu su Srbi dobili od Međunarodne zajednice? Osim deklarativnih osuda konkretnih mera i delovanja u cilju zaštite progona Srba sa Kosmeta nema", rekao je Jevtić.

On napominje da je "deo plana Aljbina Kurtija i njegove etno-nacionalističke politike upere protiv Srba na Kosmetu pored svih navedenih "akcija i delovanja" jeste i da srpski narod razjedini".

"Zna Kurti da jedinstvo Srba uvek pobeđuje i najveće izazove. Našao je Kurti neke "Srbe" da mu u ovoj politici progona svega srpskog sa Kosmeta budu saučesnici ali i savetnici kako da to uradi što brže i što efikasnije", ukazao je gradonaćelnik Štrpca.

"Misle da će sada nakon svih napada na srpski narod i Srpsku listu, pozivanjem na saslušanje i nekakvu "pravnu odgovornost" lidera Srpske liste zadati poslednji udarac u njihovom krajnjem cilju. Varaju se. Pružamo punu podršku i solidarišemo se našim sunarodnicima na severu Kosmeta", naveo je Jevtić.

Prema njegovim rečima, delovanje i sve akcije režima u Prištini uperene protiv Srba su samo pokazatelj mržnje Kurtija prema srpskom narodu.

"Mi moramo ostati jedinstveni i odlučni, više puta smo to rekli, bez obzira na sve izazove. Država Srbija, predsednik Vučić, Vlada Srbije i Kancelarija za KiM demokratskim i političkim sredstvima neće dozvoliti novi pogrom Srba, u to sam siguran", istakao je Jevti.

Oni koji, kako kaže, za sve Kurtijeve etno-nacionalističke akcije napadaju i krive predsednika Vučića suštinski postaju deo Kurtijevog plana i politike jer je deo tog plana i politike upravo da se za sve loše okrivi Srbija, sam srpski narod i Srpska lista.

"Zato moramo ostati jedinstveni i odlučni, ostaćemo ovde na našem Kosmetu i to će biti najveći poraz Aljbina Kurtija i njegove politike proterivanja svega srpskog sa ovih prostora. Sve ima svoj rok trajanja, pa tako i Kurtijeva politika mržnje", rekao je Jevtić.