4. septembar 2024 10:57

Zoran Milivojević: Blokada institucija na KiM pokazuje da nema osnova za nastavak dijaloga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Milivojević: Blokada institucija na KiM pokazuje da nema osnova za nastavak dijaloga

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da blokada srpskih institucija na severu Kosova i Metohije od strane tzv. kosovske policije, pokazuje da nema osnova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

On je za Tanjug rekao da je "zaposedanje" zgrada Privremenih organa Vlade Srbije u Leposaviću,Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, trajno što se tiče Prištine, istakavši da u ovim uslovima, ukoliko se situacija ne vrati u prvobitno stanje, nema osnova za nastavak dijaloga.

Milivojević smatra da je ovim takođe definitivno obesmišljena Zajednica srpskih opština i svaka mogućnost da se na politički način obezbedi nastavak normalizacije i nastavak razgovora o političkom rešenju.

Kako je naveo, sledeći potez premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija može da bude i hapšenje predstavnika srpskog naroda, što pokazuje da Kurti neće odustati od svoje politike isterivanja Srbije zajedno sa narodom sa prostora KiM, zaokruženja "punog suvereniteta" i vlasti uključujući i sever KiM, i zaokruženja kosovske nezavisnosti.

Milivojević smatra da će Kurti preduzimati i druge mere i akcije imajući u vidu predizbornu kampanju na KiM, predsedničke izbore u SAD i nezvesnost tih izbora, kao i zaokruženje sopstvene politike kako bi sebi obezbedio podršku za naredni period.

"Ništa dobro, novo i neočekivano što sledi. Bojim se ulaska u institucije zdravstva i obrazovanja i na taj način dovođenja u pitanje tih instrumenata koji tamo postoje jer se time obesmišljava normalan život srpskog naroda", rekao je on.

Milivojević je istakao da sa Zapada izostaju mere protiv Prištine zato što, kako kaže, Zapad i Priština imaju isti cilj a to je da potvrde "kosovsku nezavisnost, a da se samo razlikuju u načinu ostvarenja tog cilja".

Drugi razlog zašto izostaju mere sa Zapada protiv Prištine, smatra on, jeste što je većina sa Zapada koja "drži konce" priznala Kosovo kao državu i ima interesa da tu državnost potvrdi.

"Kada su interesi Zapada u pitanju, stvari na globalnom planu se komplikuju, stvar sa Ukrajinom se komplikuje na štetu Zapada. Imaju interesa da ovaj prostor što pre zaokruže u zapadnu sferu interesa, odnosno da potvrde i državu 'Kosovo' i nove granice na Balkanu, i da proces evroatlantskih integracija dobije na dinamici", ocenio je Milivojević.