4. septembar 2024 14:21

Popović:Kažnjavanje ratnih zločina ključno za normalizaciju odnosa na Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Popović:Kažnjavanje ratnih zločina ključno za normalizaciju odnosa na Zapadnom Balkanu

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/ZORAN NIKOLIĆ

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović danas je na sastanku sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, istakla da su pravosudni organi Srbije okončali veliki broj postupaka za ratne zločine, što je najbolji dokaz da Beograd vodi odgovornu politiku, koja je preduslov stabilnosti na prostoru ovog dela Evrope.

Popović je sa Bramercom razgovarala o nastavku saradnje Srbije i Mehanizma, a razmatrali su i pitanja statusa procesuiranja ratnih zločina i regionalne pravosudne saradnje u tim predmetima, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ona je ukazala da je kažnjavanje ratnih zločina i ostvarivanje pravde od ključnog značaja za normalizaciju odnosa i izgradnju poverenja na Zapadnom Balkanu.

Tokom razgovora ukazano je i na potrebu napretka regionalne saradnje po pitanju rasvetljavanja sudbine nestalih lica, dok je posebno naglašena neophodnost jednakog pristupa procesuiranju odgovornih lica, bez obzira iz kog dela nekadašnje Jugoslavije dolaze.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Komisija za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš.