5. septembar 2024 13:41

Vučić: Razgovor sa Šolcom važan i vrlo dobar, pokušava da nam pomogne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Razgovor sa Šolcom važan i vrlo dobar, pokušava da nam pomogne

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je telefonski razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom bio veoma važan i veoma dobar.

"Shvatio sam da kancelar pažljivo prati i vodi računa o svemu onome što se zbiva u Evropi, a tiče se kako stabilnosti i bezbednosti i regionalne politike, ali i onoga o čemu smo razgovarali 19. jula u Beogradu, a tiče se mineralnih sirovina. On je nedavno u Saksoniji pokrenuo proizvodnju litijuma u Nemačkoj i ponudio mi je danas da čak odemo i zajedno tamo, da bismo mi mogli da vidimo i da celokupna srpska javnost vidi koliko je Nemačka ozbiljna. Mislim da čovek pokušava da nam pomogne i kaže kako je to moguće", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o detaljima razgovora sa Šolcom.

Vučić je kazao da mu je preneo da zna da je to moguće da se obezbede najbolji uslovi, ali nije siguran da li ovi koji su ovde žele da to obezbede.

"Jedino što se plašim kod ovih ovde koji to rade, Rio Tinto, da će da manje para ulože u zaštitu životne sredine i naših voda da bi imali mnogo veći profit. To neću da dozvolim. Znam ja da to može sve, nauka je daleko otišla, sve može da bude čisto, sve može da bude sigurno, samo je pitanje da li neko hoće da uloži dovoljno para. E to, da li oni hoće, nisam siguran. Jer po nekim papirima koje smo juče analizirali, to do sada nisu pokazali. Pa ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

On je naveo i da 1760. godine nismo bili ni zemlja razvijenog feudalizma, kada dolazi prva industrijska revolucija.

"Čitav taj vek, kraj 18. prva polovina 19. veka, nas nema nigde. Zato su svi ovi koji su bili pod Austro-Ugarskom bili mnogo ispred nas, jer su deo prve revolucije prihvatili kao zapadna Evropa, kasnije od Engleza, kasnije od Amerikanaca, ali su deo toga prihvatili. Druga revolucija koja dolazi s nastankom sijalice, naizmenične struje, mi ne postojimo. Kralj Milan, koji pokušava da modernizuje Srbiju, hoće da uvede vozove, oni mu kažu to su gvozdene zmije koje će da sruše naše šljivike...", kaže Vučić.

Tek kasnije od svih ostalih se prihvataju rezultati druge revolucije.

"Ne zaboravite u Masarikovoj ulici u Beogradu, u kafani Hamburg, gde prvu sijalicu palimo na teritoriji Srbije. Opšti protesti svih odbornika, svih poslanika beogradskih koji kažu to nije za pristojne ljude, šta će nama sijalica. Sve kao i danas...", rekao je Vučić.

I sa digitalnom revolucijom je Srbija, kaže Vučić, kasnila 20 godina.

"Četvrta industrijska revolucija koja je sada na delu, to je automatizacija mašinske proizvodnje, industrije, robotizacija, veštačka inteligencija i sve drugo, mi smo uskočili u taj voz. I nešto smo u boljem vagonu nego ovi ljudi u našem okruženju. I sad idemo u petu industrijsku revoluciju, u kojoj imamo priliku da uskočimo u prvi vagon. To je pitanje energetske održivosti, pitanje ukupne održivosti ekonomskih sistema, pitanje daljeg razvoja veštačke inteligencije i svega drugog...Samo da mi ne budemo ti koji će da budu kočničari sopstvenog razvoja", rekao je Vučić.