16. septembar 2024 13:40

Aleksandra Joksimović: Mera Nemačke o graničnoj kontroli doneta iz unutrašnjih političkih razloga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Joksimović: Mera Nemačke o graničnoj kontroli doneta iz unutrašnjih političkih razloga

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktorka Centra za spoljnu politiku i nekadašnja ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović ocenila je danas da je odluka Nemačke da uvede šestomesečnu kontrolu na svim svojim kopnenim granicama, doneta iz unutrašnjih političkih razloga.

"Ovaj trenutak u Nemačkoj je izabran između ostalog zbog pokrajinskih izbora u Brandenburgu koji treba da se održe u nedelju. Ključna tema koja daje vetar u leđa krajnjoj desnici je tema migrantske krize i u tom kontekstu se čini da aktuelna vlada pokušava da napravi korake i predloži mere koje bi govorile u prilog tome da se ozbiljno bave sprečavanjem ilegalnih migracija", navela je ona za Tanjug.

Joksimovićeva kaže da granične kontrole nisu novina u EU, s obzirom na to da su mnoge zemlje članice uvodile i da uvode ovakvu vrstu kontrole i dodala da ovakva kontrola postoji između Mađarske i Austrije, kao i između Austrije i Nemačke.

Kako je navela, tema migranstke krize je nešto što duži niz godina potresa i stvara velike probleme u EU, istakavši da je na toj temi i u Francuskoj krajnja desnica osvojila veliki broj glasova.

Iako je i Srbija imala problema sa ilegalnim migracijama, Joksimovićeva je istakla da se Srbija u tom trenutku pokazala da može da bude deo rešenja a ne deo problema, što je tada bilo visoko cenjeno u EU i Briselu.

Na pitanje kako će od danas, kada na snagu stupa ova odluka Nemačke, izgledati kontrola na nemačkim granicama i šta tačno znači pooštravanje kontrole, Joksimovićeva kaže da će svako ko prelazi granicu morati da prođe kroz uski "kanal", da će svaki automobil morati da se kreće brzinom od 10 kilometara na čas.

Ona je dodala da to ne znači da će svako biti zaustavljen i da će morati da prikaže dokumenta, već da će ta provera zavisiti od onih koji na tom graničnom prelazu stoje.

"Moje lično iskustvo kaže da se uglavnom zaustavljaju kombiji i da se vrši kontrola onih koji se u njima nalaze jer je to najlakši način da se preveze veći broj putnika. Ono što pravi dodatni problem unutar EU je odluka Nemačke da vrati ilegalne migrante u prethodnu zemlju. Beč je oštro reagovao na ovu meru, kao i Poljska", navela je ona.