18. septembar 2024 16:21

Popović sa Bešt o aktivnostima usmerenim na usklađivanje sa GREKO preporukama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Popović sa Bešt o aktivnostima usmerenim na usklađivanje sa GREKO preporukama

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/ ZORAN NIKOLIĆ

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je danas sa izvršnom sekretarkom Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) Liviom Stoikom Bešt o normativnim aktivnostima Ministarstva usmerenim na usklađivanje pravnog sistema Srbije sa GREKO preporukama.

Popović je, kako se navodi u saopštenju, naglasila da su pripremljeni Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, Nacrt zakona o izmenama Zakona o lobiranju i Nacrt zakona o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i dodala da veruje da će uvajanjem ovih zakona biti ispunjene određene GREKO preporuke.

Ministarka je istakla da je 25. jula Vlada Srbije donela Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period od 2024. do 2028. godine, kojom su kao rizične obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizacije i javnih preduzeća, dok su oblasti zaštite uzbunjivača i lobiranje zastupljene u okviru ovih rizičnih oblasti.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa