23. septembar 2024 18:51

Vučić: Reč mir nikada nije bila potrebnija, ali niko ne priča o kompromisu već o pobedi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Reč mir nikada nije bila potrebnija, ali niko ne priča o kompromisu već o pobedi

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da reč mir nikada nije potrebnija nego sada, ali da je neophodno da fokus bude na kompromisima, kako bi se ratovi zaustavili, a ne da se gleda ko će da pobedi.

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da usled ratova najmoćnije zemlje sveta imaju stopu rasta 0,1, 0,2 ili 0,3 odsto, ističući da "neko nije razmišljao ni o energentima, ni o posledicama". "Mi očajnički tražimo mir i potreban nam je mir. Pre svega Evropi je potreban mir", rekao je Vučić, na pitanje da li je reč mir izlizana, kao što je pomenuo u sinoćnjem govoru u UN.

Vučić je istakao da je reč "mir" potrebnija nego ikada, ali da je u govoru sinoć kritikovao one koji posle "mir" dodaju "ali". "I sad u Pragu kad smo bili - 'mir ali, naši moraju da pobede' ", rekao je Vučić.

Kako je dodao, ako se nastavi ratovanje, i na Bliskom Istoku i u Ukrajini i Rusiji, ne vidi gde će to da se završi. "To preko noći će da dođe do mira - to ne može, mora da postoji nekakav minimalni zajednički imenitelj, neka vrsta kompromisa. O kompromisu niko ne priča", zaključio je Vučić.

On je naveo da se stvari u svetskoj geopolitičkoj situaciji ubrzavaju i da bi uskoro mogao da izbije sukob između Izraela i Libana, za koji se nada, kako je istakao, da će Amerikanci uspeti da iskontrolišu.

Priština je ta koja preti svima jer ne želi slobodan protok robe, usluga i ljudi

Predsednik Srbije izjavio je danas u Njujorku da će se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom sresti i večeras i još nekoliko puta i naglasio da je to od suštinskog značaja za Srbjiju.

Vučić je to rekao na pitanje da se večeras sastaje sa kancelarom, i da li to što Nemačka preti Prištini da će je izbaciti iz CEFTE znači da je došlo do promene politike Berlina.

"Nemačka ne preti Albancima, ne preti im niko, Albanci prete svima time što ne žele slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi. Albanci sa Kosova, naravno iz Prištine, a videćemo kako će to dalje da se odvija", rekao je predsednik.

Na pitanje vezano za proteste Albanaca u Preševu koji smatraju da im Srbija krši prava, Vučić je, imajući u vidu koja prava nemaju Srbi na KiM, naglasio da je Srbija svejedno spremna da se ponaša odgovorno i da im pomogne u izradnji škola i svega drugog.

"Oni se sad žale jer nisu Kurtijeve snage uspele da formiraju samostalno vlast, pre svega u Bujanovcu i to je njegov ključni problem, to je ubičajeno, tako demokratija funkcioniše, mi sa tim nemamo nikakav problem, niko ih nije ni tukao, ni maltretirao, niti bilo šta, Srbija je demokratska zemlja, nastavićemo tako da se ponašamo", rekao je Vučić.

Predsednik Kipra Hristodulidis zainteresovan za rešavanje problema u AP KIM

Predsednik Vučić izjavio je da je sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom razgovarao o dobroj saradnji, kao i da je on bio posebno zainteresovan za rešavanje problema u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

On je novinarima u Njujorku rekao da je sa kiparskim kolegom razgovarao o evropskom putu, saradnji - od vojno tehničke do svih drugih i da očekuje da koristimo zajedno prostorije naših ambasada da bi obe zemlje "pokrile" što više država.

"Sa Filipom Morisom sam imao ekonomske teme, uložiće 100 miliona evra u Srbiju, to je ogromna stvar za nas. Ulažu u Nišu, a nastaviće sa ulaganjima i unapređivaćemo saradnju. Proizvodiće bezdimene cigarete, to je nešto novo, ne razumem se u to, moje je da brinem o ekonomiji koja će dovesti do novih zapošljavanja i investicija", rekao je Vučić.

On je rekao i da je sa kenijskim predstavnikom takođe razgovarao i da očekuje i njegovu posetu, koja će sigurno doprineti boljoj saradnji.

"Razgovarao sam i sa (turskim predsednikom Tajipom) Erdoganom. Bio je sadržajan razgovor, nismo saglasni oko KiM. Očekujemo važnu posetu narednih meseci, imamo mnogo zajedničkih interesa i trebalo bi sve probleme u dobrom duhu da rešavamo", rekao je Vučić.

Govoriću sutra na Generalnoj skupštini UN među prvih 12 ili 13 govornika

Predsednik je izjavio da će sutra govoriti na Generalnoj skupštini UN među prvih 12 ili 13 govornika, kada je i najveća pažnja slušalaca.

"Mi imamo dobar slot. Prvo govori Lula (da Silva), predsednik Brazila, zatim po pravilu ovde drugi govori predsednik Amerike. Erdogan je, mislim, treći i to je nekako dogovoreno. Sad mi smo u prvih 12-13, što znači dva sata posle njih, kada je i najveća pažnja", rekao je Vučić.

Dodao je da ćemo tako videti i šta će i koliko da govore oni koji budu pre njega držali govor. "Onda govorimo mi, mi smo već tri puta menjali sve i jutros i sinoć, tako da do sutra ćemo konačnu verziju da sastavimo i onda nastavljamo sa brojnim bilateralnim susretima", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je stigao već iranski predsednik koji će govoriti, kao i da će govoriti i Netanijahu, ukoliko se nešto dodatno ne desi. "Sad se gleda ko govori prvi, ko će šta da kaže, ko će kada u kom trenutku da odgovori i tako dalje. Lavrovu su, mislim, dali vizu tek od četvrtka i sa tim se naravno igraju, ne bi li mu smanjili broj bilaterala i svega drugog", naveo je Vučić.

On je naveo da sutra ili prekosutra očekuje susret sa Džejkom Salivenom, koji je verovatno najmoćniji čovek SAD.

Krenuli smo u uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Tuvaluom, Kiribatijem, Gvajanom

Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija počela sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa tri nove države, Tuvaluom, Kiribatijem i Gvajanom.

"Sad, da li ćemo baš u Funafuti, glavnom gradu Tuvalua, ima svega 12.000 stanovnika, da li ćemo tamo da otvoramo svoj objekat ili ne. Ali uspostavili smo diplomatske odnose u Taravi, sa Kiribatijem, takođe i sa Gvajanom", rekao je Vučić u izjavi medijima u Njujorku, gde učestvuje na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Naveo je da Srbija gotovo nikakve odnose nije imala sa Gvajanom, zbog naših prijateljskih odnosa sa Venecuelom.

"Tako da je veoma važno i veoma dobro da smo sada sa Džordžtaunom uspostavili dobre odnose i uspostavljamo po prvi put diplomatske odnose", zaključio je Vučić.

Znanje, posvećenost i rezultati uvek pobeđuju bahatost, aroganciju i neznanje

Govoreći o sednici parlamenta, gde se raspravlja o rebalansu budžeta, Vučić je rekao da opozicija ima nizak stepen znanja o ekonomiji.

Kako je istakao, kada je postao predsednik Vlade 2014. godine, stopa javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod bila je 79 odsto, a danas je na 49,5 odsto. Dodao je da Srbija danas ima rejting koji je najviši u istoriji.

"Mi ćemo uskoro da dobijemo, nadam se, investicioni rejting. Naš rejting danas je najviši u istoriji Srbije. Uskoro ćemo prvi put u svojoj istoriji doći do investicionog rejtinga. Prvi put 12 godina zaredom imamo stabilan kurs dinara. Nikakve probleme u ekonomiji nemamo", istakao je Vučić.

Dodao je da su, pored toga, od kada je SNS na vlasti izgrađene stotine kilometara puteva, stotinama kilometara pruga, naučno-tehnoloških centara, nove bolnice, škole i stadioni, ali i obnovljeni muzeji, pozorišta.

"Ali mi je mnogo teško i žao mi je kada ti ljudi, ne samo što su ponekad pokvareni i što ne govore istinu, već mi je žao kada vidim tako nizak stepen znanja i obrazovanja u politici, voleo bih da politika bude na malo višem nivou", istakao je Vučić.