24. septembar 2024 12:32

Marko Matić: UN važno mesto u diplomatskim naporima Srbije da se stabilizuje situacija na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: UN važno mesto u diplomatskim naporima Srbije da se stabilizuje situacija na KiM

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas, govoreći o učešću predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Nujorku, da su UN važno mesto u ukupnim diplomatskim naporima Srbije da se stabilizuje situacija na AP Kosovu i Metohiji i da se zaustavi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u vršenju terora.

Matić je za Tanjug rekao da je to, iako UN nisu jedino mesto gde Srbija može diplomatski da se bori, svakako dobar forum gde, uz činjenice koje generalni sekretar Antonijo Gutereš navodi iz izveštaja o radu UNMIK-a, Srbija može da iznese svoje argumente i dodatna saznanja.

"Čisto sumnjam da je UNMIK evidentirao svako etnički motivisano nasilje i svaku srpsku žrtvu na KiM. Mi moramo o tome da obavestimo čitavu svetsku javnost, međunarodnu zajednicu i sve lidere koji su pristuni", istakao je on.

Matić ukazuje da je izuzetno važan i neformalni deo funkcionisanja UN, odnosni brojni susreti predsednika Vučića sa svetskim i regionalnim liderima na marginama zasedanja, gde Srbija takođe može da naglasi koliko je važno da Priština ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

Naglašava da formiranje Zajednice srpskih opština nije hir Srbije, već životna potreba srpskog naroda na AP KiM, odnosno uslov njihovog opstanka.

Matić smatra da Srbija, pored tradicionalnih saveznika čiju podršku uživa, treba da nastavi da se bori i za naklonost globalnog juga, odnosno zemalja koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova.

"Treća, i možda ključna tačku je stvaranje novih saveznika. Moramo da prepoznamo koje zemlje imaju najviše uticaja na događanja na KiM. To su zapadne zemlje na čelu sa SAD. Moramo da dopremo do njih, da usaglasimo interese sa njima jer su očuvanje mira i stabilnosti naš zajednički interes", kažen on.

Matić dodaje da je zaokruživanje kososvske nezavisnosti u ovom trenutku na listi prioriteta kod SAD ispod potrebe da se očuva mir i stabilnost, ocenivši da je Srbija tu ključni partner i da je tu ključna tačka povezivanje gde mogu da se naprave dogovori kako bi se išlo ka normalizaciji.

Osvrćući se na upozorenja Nemačke Prištini da će tzv. Kosovo biti izbačeno iz CEFTE zbog zabrane prometa robe iz centralne Srbije, Matić je rekao da, bez obzira na to da li postoji dokument kojim je Priština zabranila uvoz srpske robe na AP KiM, prema CEFTA sporazumu svaka ograničenja predstavljaju kršenje CEFTA sporazuma.

"Ne postoje formalno pravni razlozi, CEFTA sporazum se koncentriše na suštinske, a ne formalno pravne razloge. Ako onemogućavate, sprečavate i stvarate veštačke barijere i prepreke slobodnoj trgovini, onda ste prekršili sporazum. Mislim da je krajnje vreme da se primene kaznene odredbe prema Prištini", ističe Matić.