3. oktobar 2024 11:46

Marija Đorić: Rat na Bliskom istoku zavisi do toga na koji način će Izrael odgovoriti Iranu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Đorić: Rat na Bliskom istoku zavisi do toga na koji način će Izrael odgovoriti Iranu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Marija Đorić iz Instituta za političke studije izjavila je danas da iako je Iran bio eksplicitan da će zavštiti sa svojim akcijama ukoliko Izrael ne odgovori na iranski raketni napad, malo je verovatno da Izrael ostane uzdržan i da ne odgovori s obzirom da su prve reakcije te zemlje nakon iranskog napada upućene ka Libanu, odnosno sukobu sa Hezbolahom.

"Iran i Izrael su stari neprijatelji na Bliskom istoku i ovaj sukob može da bude sukob velikih razmera. Smatra da će se ovaj rat u ovom momentu voditi na daljinu, s obzirom da između dve zemlje postoji distanca od 2.000 kilometara. Tu su proksi, tu je Hezbolah, Hamas, Huti, određene milicije u Sriji i Iraku", objasnila je ona za Tanjug i dodala da situacija na Bliskom istoku zavisi do toga na koji način će Izrael da odgovori.

Imajući u vidu da Izrael uvek odgovara po principu retalijacije, odnosno da na silu odgovara istom ili još jačom silom, Đorićeva je ocenila da je to tek početak "velike igre" na Bliskom istoku kojoj se ne nazire kraj.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa