14. oktobar 2024 11:53

Dačić: Dobar odnos Vučića sa Erdoganom doprineo da negativan uticaj Turske bude umanjen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Dobar odnos Vučića sa Erdoganom doprineo da negativan uticaj Turske bude umanjen

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, komentarišući nedavnu posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, da je dobar odnos predsednika Aleksandra Vučića sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom značajno doprineo da negativan uticaj Turske na ovim prostorima bude znatno umanjen.

Dačić je za TV Prva rekao da su odnosi među predsednicima Srbije i Turske dobri, ali da postoje određena neslaganja između dve države, navodeći kao primer Kosovo i Metohiju. Ukazao je da je Erdoganova poseta izuzetno značajna i da je on tokom posete istakao da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu.

Dačić je ukazao da je Turska država koja je lider u regionu i da bi oni hteli da su što više prisutni, ali da postoji zadrška u smislu da li je njihova uloga objektivna ili ipak navijaju za određenu stranu, za neke za koje smatraju da su njihovi. Prema rečima Dačića, važno je da Srbija spreči negativan uticaj Turske, odnosno da spreči podsticanje separatizma kao što je podrška Prištini i podsticanje različitih sukoba na religijskoj osnovi u BiH.

"Mislim na podsticanje separatizma kao što je podrška Kosovu, na podsticanje različitih sukoba na religiskoj osnovi na području BiH, ali mislim da u poslednjih nekoliko godina, da na osnovu toga što su ipak i uspostavljeni bliži lični odnosi između Erdogana i Vučića je onemogućen jedan takav, ne onemogućen, nego je znatno snižena ta opasnost", rekao je Dačić.

Na pitanje da li je moguće da se stav Turske promeni po pitanju KiM, Dačić je rekao da nije optimističan. "Teško se može promeniti, jer oni to gledaju kroz ovu prizmu koju sam malopre pomenuo i toga svi treba da budemo svesni, ali i oni imaju svoje probleme, probleme svog teritorijalnog integirteta i suvereniteta i kada ih vratite na to pitanje, onda malo drugačije gledaju na ceo taj problem. Svako ima svoje Kosovo", naveo je Dačić.

Stav Šapića o grobu Tita je njegovo mišljenje, u koaliciji u Beogradu nema problema

Ministar unutrašnjih poslova i lider SPS Ivica Dačić rekao je danas da njegova stranka ne podržava inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da se izmesti grob nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali da zbog toga ne treba stvarati nerazumevanje, kao i da u odnosima SPS i SNS u gradskoj skupštini nema nikakavih problema.

"To nije stav koalicije, to je stav gradonačelnika. To je njegovo mišljenje. Mi svakako ne podržavamo te ideje koje idu ka reviziji naše prošlosti", rekao je Dačić za TV Prva odgovarajući na pitanje kako komentariše stavove gradonačelnika i izjave pojedinih poslanika SPS-a da se kaju zbog podrške Šapiću da bude gradonačelnik.

"Svako ima pravo da kaže lično da li je zadovoljan ili nije zadovoljan, da li se kaje ili se ne kaje. Što se tiče odnosa između naše dve partije u gradskoj skupštini - nema nikakvih problema", istakao je Dačić.

On je ocenio i da je ovo tema koja ne zaslužuje da bude u vrhu pažnje javnosti. "Sigurno da SPS ne podržava takve zahteve, ali svako ima pravo da iznosi to svoje mišljenje. I ne bih ulazio zbog toga u sukobe bez ikakve potrebe i bez razloga", rekao je Dačić.

On je dodao i da je kao lider Socijalističke partije Srbije više puta govorio o pogrešnoj politici Komunističke partije kada je reč o srpskim državnim i nacionalnim interesima, ali da je to, kako je rekao, ispravio Slobodan Milošević. "Tito je bio veoma važan faktor u istoriji Jugoslavije, a samim tim Srbije kao naslednice Jugoslavije. Veliki plus u tome jeste da mi čuvamo te tradicije, pokreta nesvrstanih pa samim tim i politike Josipa Broza Tita kao predsednika tadašnje Jugoslavije. Tako da te ideje neće biti i to je i predsednik Vučić rekao", napomenuo je Dačić.