23. oktobar 2024 10:55

Milosavljević: Za Srbiju važno da jača odnose sa Poljskom jer ona ima bitnu ulogu u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milosavljević: Za Srbiju važno da jača odnose sa Poljskom jer ona ima bitnu ulogu u EU

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politikolog Zoran Milosavljević izjavio je, povodom predstojeće posete poljskog premijera Donalda Tuska Beogradu, da je veoma važno da Srbija gradi odnos i partnerstvo sa Poljskom jer ona, kao jedna od najvećih i najmnogoljudnijih evropskih država, ima važnu ulogu u EU.

On je za Tanjug istakao da je zato veoma važnu da Srbija ima Poljsku kao još jednog partnera koji će joj dati vetar u leđa za članstvo u EU i ocenio da će odnosi dve zemlje nakon posete Tuska ojačati.

Govoreći o poseti grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, koji će večeras sa Tuskom biti gost na večeri kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, Milosavljević je rekao da tradicionalni odnosi Srbije i Grčke treba da nastave da se razvijaju zato što je Grčka oduvek radila na dobrom partnerstvu i iskazivala podršku Srbiji i njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Kada je reč o poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja u petak stiže u Beograd, Milosavljević je ocenio da je konačno došlo vreme da se oda priznanje Srbiji da je ona faktor stabilnosti i "odskočna daska" na Zapadnom Balkanu.

"Mislim da je došlo vreme da Srbija dobije ulogu, a samim tim kad dobije ulogu to znači da smo dobrodšli u političku porodicu EU. Srbija će pokazati ono što je njen kapacitet, mislim da su i oni svesni da mi možemo da budemo most i kopča prema državama u regionu", kaže Milosavljević.

On dodaje da Ursula fon der Lajen vrlo dobro zna osetljivost regiona i onoga što treba ovde da se sprovede.