23. oktobar 2024 11:41

Branko Branković: UN uradile veliki posao, od njihovog osnivanja nije bilo svetskog sukoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Branković: UN uradile veliki posao, od njihovog osnivanja nije bilo svetskog sukoba

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Diplomata u penziji Branko Branković izjavio je danas, povodom 79 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija, da su se UN od formiranja 24. oktobra 1945. godine u San Francisku uspele da urade veliki posao kada je reč o miru i međunarodnoj bezbednosti, ali i ekonomskom rastu i ljudskim pravima.

Branković je za Tanjug rekao da činjenica da od formiranja UN nije bilo svetskog rata govori da su one uspele da urade ono najvažnije, a to je da spreče da dođe do svetskog sukoba.

On je istakao da skoro 80 godina od osnivanja UN nije bilo svetskog rata, a da su pre toga u razmaku od 20 godina bila dva svetska rata u kojima je stradalo preko 200.000 ljudi, što pokazuje da je ova organizacija validna i značajna.

Prema rečima Brankovića, sukobi su posledica dekolonizacije jer su nekadašnji kolonizatori Engleska, Francuska, Španija, Portugal podelili zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike eksploatisali ih.

On navodi da su, kada je, zahvaljujući UN, došlo do dekolonizacije, te zemlje morale da se povuklu i onda je nastala situacija u kojoj je svaka od zemalja videla da je istorijski mnogima oduzet deo teritorije na račun drugih i zbog toga je dolazilo do lokalnih sukoba.

"Velike sile su se uvek mešale, one su držale jednu ili drugu stranu u zavisnosti od toga da li su u tim zemljama imale odgovarajuće ekonomske koristi. Mi dan danas imamo jednu tragičnu situaciju, a to su izbeglice koje prepljavljuju Evropu", kaže on.

Dodaje da će, kada se članice UN vrate poštovanju onoga što je potpisano i napisano, UN biti nešto što pruža šansu i budućnost.

Prema njegovoj oceni, SAD gube dominaciju u svetu, a nastupa vrlo snažna ekonomski, politički i vojno grupa zemalja u vidu BRIKS-a, koje žele da stvore međunarodni poredak na bazi međunarodnog prava, a to je osnova da UN vrate svoju ulogu.

Branković je istakao da se značaj i sadržaj UN nije menjao, već da je samo pitanje šta su zemlje članice radile ili nisu radile bi taj značaj umanjile.

On smatra da ovom trenutku ni jedna velika sila ne želi da dođe do svetskog sukoba jer bi to značilo kraj sveta.