23. oktobar 2024 12:12

Saša Adamović: Rat u Ukrajini i Gazi pokazuje svu nemoć Ujedinjenih nacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Saša Adamović: Rat u Ukrajini i Gazi pokazuje svu nemoć Ujedinjenih nacija

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Istoričar Saša Adamović izjavio je danas, povodom 79 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija, da rat u Ukrajini i Gazi pokazuje svu nemoć te organizacije koja je, kako navodi, prestala da igra onu ulogu kakvu je imala u proteklih 80 godina.

On je za Tanjug rekao da Ujedinjene nacije, koje su formirane 24. oktobra 1945. godine u San Francisku, u ovom trenutku ne igraju nikakvu bitnu ulogu u zaustavljanju sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, i dodao da čak i ako dođe do prekida ovih sukoba, ova organizacija neće igrati nikakvu ulogu u tome.

"Sve ima svoj rok trajanja u istoriji, tako da će jednoga dana i Ujedinjene nacije doživeti tu sudbinu. Nisam siguran da će dogodine, kada ga budu obeležavale, 80. rođendan proslavljati u zdravlju i veselju", ocenio je on.

Adamović je istakao da se u poslednje vreme dešavaju i svojevrsni presedani kada su u pitanju Ujedinjene nacije, s obzirom na to da je Izrael - članica UN i država koju je ta organizacija stvorila 1948. godine - nedavno zabranio ulazak generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u Izrael, proglasivši ga personom non grata.

"Da ne govorimo o tome kakav je odnos Izraela prema mirovnjacima u Libanu koje ne samo što Izrael želi da ukloni iz Libana, već je otišao toliko daleko da je čak i napao mirovnjake. S druge strane, vidimo da nikakve ozbiljne reakcije ne postoje. Izrael u ovom trenutku može sebi da priušti takve stvari", naveo je istoričar.

On smatra da je to još jedan dokaz da je ono što Ujedinjene nacije mogu zapravo svedeno na najniži nivo, i ocenjuje da za UN nije ostalo još mnogo vremena i da će svet morati da pronađe drugi način organizovanja.

"S obzirom na to da je stari svetski poredak propao, a novi nije na vidiku, možemo da se nadamo da će se u budućnosti pojaviti neke druge države, pa makar i mimo sistema UN, i da će one uspeti da stvore mnogo bolji i pravedniji svetski poredak u kojem će dostojno mesto zauzimati Srbija", zaključio je Adamović.