23. oktobar 2024 22:06

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Srbija sa ponosom ističe da je predana ostvarenju agende Povelje UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Srbija sa ponosom ističe da je predana ostvarenju agende Povelje UN

Foto: MLjMPDD

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je danas, povodom Dana Ujedinjenin nacija koji se obeležava sutra, da je taj dan podsetnik na neophodnost međunarodne saradnje u težnji za mirnijim svetom za sve građane, navodeći i da Srbija sa ponosom ističe kako je predana ostvarenju agende Povelje UN.

Ministarstvo je u saopštenju ocenilo da je Dan UN podsetnik na punu posvećenost država ostvarenju ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Dan UN se obeležava na godišnjicu stupanja na snagu Povelje UN, 1945. godine, osnivačkog dokumenta koji i utvrđuje prava i odgovornosti država članica, kao i ciljeve organizacije", dodaje ministarstvo.

Ističu i da su UN pored brojnih izazova ostale simbol nade u globalno jedinstvo.

"Konstantno opstaje potreba da se sve zemlje ujedine i ispune zajedničke ciljeve Ujedinjenih nacija. Sada hitnije nego ikada pre. Od ključne važnosti je da se očuva kapacitet i cilj UN kao najveće i najvažnije međunarodne organizacije na svetu", ocenjuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Dodaju i da UN imaju ključnu ulogu u promovisanju mira i bezbednosti, ljudskih prava, održivog razvoja i u suočavanju sa globalnim izazovima.

Podsećaju da se u Povelji Ujedinjenih nacija kao glavni ciljevi navode održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, razvijanje prijateljskih odnosa među narodima, ostvarivanje međunarodne saradnje u rešavanju međunarodnih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih problema, kao i borba za poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru.

Svrha Ujedinjenih nacija je, prema Povelji, da budu centar usklađivanja akcija zemalja za postizanje navedenih ciljeva, koji su zajednički i univerzalni, navodi Ministarstvo i dodaje da Srbija sa ponosom ističe kako je ona predana ostvarenju agende Povelje UN.

"Obeležavanje dana Ujedinjenih nacija pruža priliku da proširimo zajedničku agendu i reafirmišemo principe navedene u Povelji UN, koji su svet vodile u proteklim decenijama. Izgradnja kulture ljudskih prava je imperativ kako za pojedince tako i za narode. Borba za pravednije i bolje čovečanstvo mora da se odvija kroz kulturu dijaloga. Ujedinjene nacije moraju da nastave da budu platforma za države i nacije da se okupe kako bi razgovarale i rešavale globalne izazove", navodi ministarstvo.

U saopštenju podsećaju da je poruka ovogodišnje proslave ovog datuma "Svetu su potrebne Ujedinjene nacije, Ujedinjene nacije trebaju nas", ocenjujući da ta poruka ilustruje svu dramatičnost sadašnjeg trenutka, pre svega zbog ratnih sukoba i ogromnog broja žrtava, naročito civila među kojima se broj stradale dece meri u desetinama hiljada.

Ističu da se očekuje da će se tema ovogodišnjeg Dana UN fokusirati na "Globalno jedinstvo i održivi razvoj".

"Ujedinjene nacije moraju ostati ključni faktor zaštite i promovisanja ljudskih prava širom sveta i glavni pobornik održivog razvoja, čemu će i Srbija nastaviti davati svoj aktivni dorpinos. Ovo uključuje promovisanje ekonomskog rasta, smanjenje siromaštva i zaštitu životne sredine", zaključuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.