2. februar 2023 10:48

Zoran Todić: Noć u Leposaviću protekla mirno, radovi za sada prekinuti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Todić: Noć u Leposaviću protekla mirno, radovi za sada prekinuti

Foto: Tanjug video, arhiva

LEPOSAVIĆ - Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je danas da je noć protekla mirno u selu Dren, gde su se okupili Srbi kako bi zaustavili radove na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku i brda na kojem je izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.

On je za Tanjug naveo da su se kosovski specijalci sa oko 20 vozila udaljili sa lokacije, a da mu je potpukovnik kosovske policije Veton Eljšani rekao da se do daljeg neće izvoditi radovi.

"Dobili smo potvrdu od šefa akcije, kako se Eljšani predstavlja, rekao nam je da danas radovi neće da se izvode. Svi su tu, stanovnici opštine Leposavić su tu, solidarišu se jer sutra to može njih da sačeka. Oko 10 časova bilo je okupljeno oko 150, 200 Srba", istakao je Todić.

On je rekao da će Srbi, dok ne dobiju garancije da se neće vršiti radovi, ostati okupljeni.

"Juče su komunicirali samo sa ljudima iz kosovske službe, konkretno opština Leposavić je pomogla, angažovala je advokata koji će da ih zastupa. Advokat će da se obrati ustavnom sudu i ombudsmanu u Prištini i da traži poništenje ove odluke", dodao je Todić.

On je preneo da su na terenu i pripadnici američkog kontigenta Kfora.

"Oni se nalaze na 50 metara od okupljenih Srba, a njima je preneta zabrinutost. Obavešten je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, obavešten je i specijalni izaslanik (EU) Miroslav Lajčak o svim detaljima ove eksproprijacije. Nažalost, nemamo s kim da pričamo u Prištini, tako da sve zavisi od međunarodne zajednice. Obratili smo se ambasadama u Prištini, državi Srbiji, jer druga adresa ne postoji. Ne zato što mi nećemo s njima (Prištinom) da pričamo, nego oni ne poštuju svoj zakon", poručio je Todić.

On je pojasnio da ceo proces, kad bi se poštovao zakon, morao bi da traje mnogo duže.

"Morali su da angažuju vlasnike parcela... to traje mesecima, godinama, pre nego sto se krene u donošenje odluka. A oni su u 15 dana doneli odluku za koju smo čuli u medijima, a 10 dana kasnije dobili smo tabelu o kojim parcelama se radi", rekao je Todić.

Todić je ranije rekao da Priština uzurpira srpsku zemlju kako bi napravila vojnu bazu kod Leposavića.