2. februar 2023 11:08

Goran Rakić: Kršenje propisa o eksproprijaciji neprihvatljivo za srpski narod

Izvor: TANJUG

podeli vest

Goran Rakić: Kršenje propisa o eksproprijaciji neprihvatljivo za srpski narod

Foto: Tanjug video

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Srpske liste (SL) Goran Rakić uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFORU, zbog nelegalne eksproprijacije vlade Aljbina Kurtija, saopštila je danas SL.

U pismu je ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, te da je ovaj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti, i srpski narod koji živi na severu Kosova i Metohije.

Navedeno je i da se ovi jednostrani potezi razumeju kao institucionalno nasilje i otimačina srpske zemlje od srpskih domaćina.

U pismu su svi pozvani da hitno zaustave ove nelegalne postupke i spreče dalje ugrožavanje mira, pravne i fizičke sigurnosti našeg naroda od strane režima Aljbina Kurtija, navedeno je u saopštenju SL.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je danas da je noć protekla mirno u selu Dren, gde su se okupili Srbi kako bi zaustavili radove na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku i brda na kojem je izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.

On je za Tanjug naveo da su se kosovski specijalci sa oko 20 vozila udaljili sa lokacije, a da mu je potpukovnik kosovske policije Veton Eljšani rekao da se do daljeg neće izvoditi radovi.

Todić je ranije rekao da je Vetonu Eljšaniju, koordinatoru kosovske policije zaduženom za sprovođenje odluke privremenih prištinskih institucija o nelegalnim radovima u toj opštini, rekao da meštani traže obustavljanje svih radova, jer ne prihvataju otimanje imovine.

Todić kaže da Priština uzurpira srpsku zemlju kako bi napravila vojnu bazu kod Leposavića.