8. februar 2023 12:30

Dejan Miletić: Održavanje izbora nije najbolje rešenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Održavanje izbora nije najbolje rešenje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izbori bi mogli da komplikuju dalje situaciju, prolongiraju određene odluke, izazovu nove troškove za državu i nove tenzije na političkoj sceni, izjavio je danas direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

On je za Tanjug rekao da volja naroda ne može tako drastično da se menja u kratkom periodu, tako da u okviru ovog parlamentarnog sastava treba tražiti rešenja i dodaje da se nada da će koalicija odoleti tim izazovima.

 

Međutim, ukoliko to ne bude moguće, Miletić smatra da će postojati većina u parlamentu koja će moći da nastavi da realizuje državnu politiku u punom kapacitetu.

Prema njegovim rečima postoje ozbiljni problemi u komunikaciji i u branjenju pozicija politički i strateški gledano.

"Svima je jasno da razlike u pristupu rešavanja problema KiM i odnosa prema evropskim integracijama postoje i u tom opsegu će se i tražiti rešenje. Pitanje je u kojoj meri je SPS spreman da, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, odgovori punim kapacitetom na određene političke teme i punom podrškom ili ako eventualno nije spreman onda moraju da se traže druga rešenja u koalicionim aranžmanima ili da se ide na izbore", rekao je Miletić.

On je ocenio da će razgovor između Aleksandra Vučića i Ivice Dačića biti otvoren, direktan, vrlo jasan i da će posle tog sastanka jasno biti svima šta je pozicija ta dva lidera i njihovih stranaka, ali i kakve odgovore na ovu kriznu situaciju oni nude.

"Verujem da je moguće naći neki kompromis ali sve zavisi od nivoa pritisaka i spolja, gde Srbija mora da balansira sve te interese i da traži rešenja koja će obezbediti dalji napredak i razvoj i Srbije i ovog regiona" objasnio je Miletić.