9. februar 2023 19:58

U toku obuka Kopnene vojske za angažovanje u Kopnenoj zoni bezbednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

U toku obuka Kopnene vojske za angažovanje u Kopnenoj zoni bezbednosti

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Jedan od najvažnijih segmenata obuke jedinica Kopnene vojske u okviru priprema za angažovanje u Kopnenoj zoni bezbednosti koje su u toku je uvežbavanje borbenih radnji u slučaju napada na jedinicu, kao i taktika i procedura koje se primenjuju u sprečavanju ilegalnih prelazaka, delovanja ekstremističkih grupa i organizovanog kriminala, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da se pripadnici vojnici i starešine tokom obuke, koja se realizuje u zimskim uslovima, osposobljavaju za realizaciju specifičnih zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti u skladu sa propisanim pravilima angažovanja.

U procesu obuke koristi se raznovrsna oprema za izviđanje i osmatranje koja omogućava prikupljanje i obradu podataka o stanju na teritoriji kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima.

Ministarstvo ističe da je realizacija obuke u svim uslovima ključan preduslov za visoku borbenu gotovost jedinica Vojske Srbije i njihovu spremnost da, u saradnji sa drugim snagama bezbednosti Srbije u slučaju potrebe brzo reaguju i obezbede mir i sigurnost u ovom delu zemlje.