14. februar 2023 11:54

Zoran Anđelković: Priština će kroz provokacije pokušati da izazove sukob na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Anđelković: Priština će kroz provokacije pokušati da izazove sukob na KiM

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Priština će pokušati kroz razne provokacije da izazove ozbiljne sukobe na prostoru KiM, rekao je danas nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković.

On je za Tanjug kazao da je cilj Prištine da Srbiju predstavi kao Rusiju, a sebe kao Ukrajinu.

 

"Potrebno je da se incidenti pretvore u sukob ili da se incidenti pretvore u 2004. godinu kada se na Kosovu desilo etičko čišćenje, što vojska Srbije i predsednik republike ne bi dozvolili", naveo je Anđelković.

Anđelković je rekao da je jedini način da Kurti pobegne od prihvatanja francusko-nemačkog predloga i briselskog sporazuma da dođe do eskalacije sukoba.

"Najvažnije je da radimo na tome da sačuvamo mir, ne samo u Centralnoj Srbiji već i u južnoj srpskoj pokrajini", kazao je Anđelković.

 

On je dodao i da je formiranje Zajednice srpskih opština ultimatum koji Priština mora da prihvati.

"Kurti je sada u poziciji da mora da pogazi pred parlamentom sve ono što je govorio. Napustio je sednicu parlamenta koja je prekinuta, nastaviće se kada predsedništvo odluči o tome, odnosno kada se on smiluje da se vrati tom privremenom prištinskom parlamentu", naveo je on.

 

Komentarišući najavljene vanredne izbore u Srbiji on je rekao da ne vidi da bi oni nešto značajnije promenili i da nema potrebe za izborima u septembru.

"Mislim da je Srbiji potrebna politička i ekonomska stabilnost. Mi sledeće godine na proleće imamo redovne lokalne izbore i postoji mogućnosti da se raspišu i izbori za druge organe vlasti", zaključio je Anđelković.