14. februar 2023 17:13

Objavljene smernice za zapošljavanje žrtava nasilja u porodici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Objavljene smernice za zapošljavanje žrtava nasilja u porodici

Foto: Shutterstock.com/Asiandelight, ilustracija

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu uz podšku Autonomnog ženskog centra izradilo je i objavilo priručnik za postupanje koordinatorki iz osnovnih javnih tužilaštava sa područja Beograda, pod nazivom "Smernice za posredovanje u zapošljavanju žrtava nasilja u porodici".

Ovaj priručnik daje putokaze za ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje žrtava nasilja, uz uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje u rad grupa za koordinaciju i saradnju.

 

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković za Tanjug kaze da su smernice izrađene imajući u vidu da je ekonomska nezavisnost jedan od ključnih segmenata osamostaljivanja, dok zapošljavanje, uz druge vidove podrške, vodi ne samo ekonomskoj nezavisnosti žrtve, nego i njenom oporavku i izlasku iz nasilne zajednice.

Naime, brojna istraživanja su pokazala da jedan broj žrtava ostaje u nasilnim zajednicama zato što su ekonomski zavisne od lica koja vrše nasilje prema njima.

Pored toga, uz druge oblike nasilja, žrtve su često izložene i ekonomskom nasilju u smislu da ne rade jer im je to zabranjeno, ili nisu imale uslove da se obrazuju, da traže posao.

Prema rečima Koordinatorke, uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje u rad grupa za koordinaciju i saradnju, jeste mogućnost koja je predviđena Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici iz 2017. godine, a sprođenje u praksi prvo je počelo Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 2020, godine čiji je primer dobre prakse prepoznalo Više javno tužilaštvo u Beogradu i dalo nalog svim osnovnim javnim tužilaštvima sa područja dvoje nadležnosti da ga primene u praksi..

"Na bazi modela koji je uspostavljen i zakonskog osnova koji već postoji, date su ove smernice koje će biti putokaz i pomoć ostalim koleginicama i kolegaama u radu kako bi što bolje i brže implementirali celu ovu priču, a u cilju jednoobraznog postupanja jer je mnogo važno da svaka žrtva, bilo da je ona u Barajevu ili na Vračaru dobije isti stepen i obim podrške i zaštite", istakla je Čulaković.

 

Kaže i da neće svim žrtvama porodičnog nasilja biti potreban ovaj vid podrške, već samo onim koje zbog ekonomske zavisnosti od nasilnika ne mogu da izađu iz nasilne zajednice.

Zbog toga će se prema potrebi u konkretnom slučaju pomaganjem u zapošljavanju žrtava nasilja baviti grupe za posredovanje u kojima učestvuju radnici centra za socijalni rad i nacionle službe za zaposljavanje.

Prema rečima koordinatorke, smernice su zbog toga važne i za radnike Centra za socijalni rad kao i za predstavnike Nacionalne službe za zaposljavanje koji su takođe dali doprinos u izradi ovih smernica.

"Veoma je važno da radnici Centra za socijalni rad u razgovoru sa žrtvom nasilja u porodici, prema njenim specifičnostima i konkretnim potrebama, njoj ponude tip posla koji odgovara njenom trenutnom psihičkom i fizičkom stanju, sa liste raspoloživih poslova, a to se postiže u saradnji sa Nacionalnom službom za zaposlavanje. Uporavo to predviđaju ove smernice" naznačila je koordinatorka.

Istakla je i da je održana edukacija za sve zamenike javnih tužilaca koji rukovode grupama za posredovanje u zapošljavanju, nakon čega su im date konkretne instrukcije i smernice, kao sinteza svega što je već urađeno i kao dodatni podsetnik.