5. decembar 2022 18:13

Sekretarka organizacije "Evropa nostra": Očuvanje kulturnog nasleđa jedan od uslova za približavanje EU

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sekretarka organizacije "Evropa nostra": Očuvanje kulturnog nasleđa jedan od uslova za približavanje EU

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Očuvanje kulturnog nasleđa, tradicije i istorije, kao i ulaganje u nauku i obrazovanje neki su od prioriteta ka približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, poruccila je danas generalna sekretarka organizacije "Evropa nostra" Sneška Kvedvlig Mihailović.

Ona je to rekla na 22 Beogradskom ekonomskom forumu i naglasila da zemlje regiona ne povezuju samo ekonomski interesi, već i zajednička istorija.

"Kultuno nasleđe i istorija definišu svaku zemlju, ako u kulturnom nasleđu ne vidimo kao nešto što nas okuplja nećemo uspeti u evrointegracijama", zaključila je ona.

Istakla je da je kulturno nasledje jedan od resursa zemalja regiona i da ukoliko negujemo svoju tradiciju i kulturu možemo postati privlačni za strane investitore i turiste.

Smatra da mnogi urbanistički projekti uništavaju kulturno nasledje i osudila inicijativu da se na Kalemegdanu postavi žičara.

Podsetila je da su zemlje Zapadnog Balkana nekada bile jedna država i da treba da se ujedine kada je u pitanju "evropski san".

Mihailović je naglasila da podržava inicijativu Otvoreni Balkan i izrazila zadovoljstvo što je pokrenuta zajednička razvojna inicijativa u regionu kako bi se oformilo zajedničko tržište.

Takodje, rekla je i da joj je drago što je region ujedinjen i u sprovodjenju Zelene agende i borbi protiv klimatskih promena.