21. februar 2023 15:50

Đorđe Milićević predstavio mere ministarstva za podršku učenju srpskog jezika u dijaspori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević predstavio mere ministarstva za podršku učenju srpskog jezika u dijaspori

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je konferenciju za medije, zahvalio predstavnicima medijskih kuća na dosadašnjoj uspešnoj saradnji tokom prvih 100 dana Vlade, a zatim predstavio program mera ministarstva za podršku učenju srpskog jezika u dijaspori.

Kako je naveo, programske aktivnosti se pre svega odnose na podršku organizacijama, društvima i udruženjima Srba u inostranstvu za očuvanje srpskog identiteta, kulture, jezika i istorije.

Istakao je posebnu zahvalnost izdavačkoj kući „Vulkan“ uz čiju podršku će biti realizovan program dodele bukvara svakom prvaku u dijaspori, pre svega okupljenim u odeljenjima dopunske škole srpskog jezika, a nakon toga i svoj našoj deci širom sveta.

Takođe, zahvaljujući strateškoj podršci „Vulkan“ izdavaštva, kabinet će organizovati donaciju lektira višim razredima osnovnih škola, kao i obnovu biblioteka Srpske dijaspore kojih je u svetu preko pet stotina.

U sklopu saradnje sa Ministarstvom prosvete i Zavodom za unapređenje obrazovanja u planu je ralizacija programa onlajn nastave srpskog jezika za učenike iz dijaspore, koji će omogućiti da materijali za učenje našeg jezika budu dostupni za svu našu decu širom sveta.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Kasalović izjavio je da Ministarstvo pridaje veliki značaj ovoj temi, tako da je i u strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine postavljen kao poseban cilj unapređenja odnosa prema srpskom jeziku i književnosti, kao i osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

„Važno je da zajedno nastavimo da pružamo potrebnu podršku učenicima u dijaspori i da doprinesemo očuvanju našeg jezika i tradicije“, rekao je Kasalović.

Mere, aktivnosti i programi kabineta ministra predstavljaju kontinuitet državničke politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije u procesu jačanja veza matice sa našim ljudima širom sveta, i pružanja podrške onima koji žive van Srbije kako bi negovali maternji jezik, kulturu i upoznali istoriju.