23. februar 2023 13:07

Haradinaj: Kurti treba da zaključi sporazum sa Beogradom, Čitaku: Biće potpisano formiranje ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Haradinaj: Kurti treba da zaključi sporazum sa Beogradom, Čitaku: Biće potpisano formiranje ZSO

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Bivši premijer privremenih prištinskih institucija i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je Priština prihvatanjem francusko-nemačkog plana zaustavlja ruske interese na Balkanu koji imaju za cilj destabilizaciju.

Haradinaj je u ponedeljak zatražio od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da zaključi sporazum sa Srbijom, preneo je portal "Reporteri".

Rekao je da Priština treba da traži da se pored političkog i bezbednosnog aspekta uključi i finansijska komponenta.

"Jedina zemlja koja ne podržava sporazum je Rusija. Oni žele da ovo pitanje ostane otvoreno", rekao je Haradinaj na sednici skupštine.

Prema njegovim rečima, Priština može da zatvori sporazum u ponedeljak, ne samo da pruži pozitivne signale, već i da zatvori sporazum.

"Čvrsto verujem da je dobar trenutak da Kosovo zatraži od Amerike i EU finansijsku pomoć, ali i ekonomsku pomoć za sever, kako Kosovo ne bi nosilo ceo ekonomski teret severa", istakao je on.

S druge strane, Demokratska partija Kosova (DPK) je zatražila održavanje parlamentarne debate pre sastanka u ponedeljak u Briselu.

Potpredsednica DPK Vljora Čitaku rekla je da će Kurti u ponedeljak, 27. februara, potpisati sporazum sa Srbijom, ali ne i konačni sporazum sa centralnim priznanjem.

Istakla je da će Kurti u ponedeljak potpisati svoju obavezu da nastavi dijalog još jednu deceniju i da će potpisati formiranje Srpske zajednice opština (SZO).

Čitaku je kritikovala Kurtija, optužujući ga da je dijalog Beograda u Prištine od političkog sporazuma pretvorio u bezbednosni problem.

"Francusko-nemački plan nije pao s neba. To je proizvod pregovora premijera (privremenih prištinskih institucija) već dve godine", istakla je ona.

Čitaku je navela da će Kurti u ponedeljak potpisati obećanje o davanju političkog statusa Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Toliko o genijalnosti glavnog pregovarača Kurtija", istakla je ona.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Kancelarije za spoljnu politiku i bezbednost, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prvo će imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, da bi potom usledio zajednički sastanak.

I Vučić i Kurti su potvrdili učešće na sastanku.