24. februar 2023 11:15

Vučević: Izmene Zakona o upotrebi Vojske bitne za učešće naših vojnika u multinacionalnim operacijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Izmene Zakona o upotrebi Vojske bitne za učešće naših vojnika u multinacionalnim operacijama

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE/JOVO MAMULA

BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas u Skupštini Srbije da se Zakon o upotrebi Vojske u multinacionalnim operacijama menja i dopunjuje kako bi se omogućilo učešće u novim takvim operacijama.

On je obrazlažući izmene precizirao da se radi o učešću u operacijama u vojnim misijama EU u Mozambiku, na Sinaju, kao i učešću u misijama preko borbene grupe EU HEBROK gde su pripadnici snaga više država.

Prema njegovim rečima, bitno je da se deluje u kratkom roku od pet do 10 dana i da se blagovremeno dobije saglasnost Narodne Skupštine.

Naglasio je da se izmenama Zakona obezbeđuje pravni osnov za angažovanje, a da će se zatim Srbija naknadno izjasniti o pojedinačnim potrebama.

Vučević je istakao značaj angažovanja vojnih, policijski i drugih snaga Srbije u multinacionalnim operacijama i dodao da su u 2023. godini planirana angažovanja vojske na Kipru, Libanu, Bliskom Istoku, Cetralnoj Afričkoj republici, Somalije, pripadnika MUP-a na Kipru i Ministarstva pravde u Južnom Sudanu.

Rekao je da su planirani troškovi angažovanja budžetskih 1,5 milijardi dinara, a da će biti i učešća iz međunarodnih izvora.