25. februar 2023 13:11

Zoran Anđelković: Položaj Srbije jedinstven i "donekle povoljan"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Anđelković: Položaj Srbije jedinstven i "donekle povoljan"

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Neuvođenje sankcija Rusiji čini da je položaj Srbije jedinstven i "donekle povoljan", ocenio je danas nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković i dodao da očekuje da se takav položaj zadrži "još neko vreme".

On je, u razgovoru za Tanjug, rekao da je naš položaj zbog toga jedinstven što se tiče političkih i ekonomskih mogućnosti.

"Mi smo jedini prozor Evrope prema istoku sada, ne samo prema Rusiji, nego i Kini, Indiji, što je donekle povoljan položaj, koji se nadamo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić moći da zadrži još neko vreme", rekao je Anđelković.

On je, povodom godišnjice početka rata u Ukrajini, oceno da je taj rata u stvari sukob Rusije i NATO-a.

"Ukrajinci su se borili prvih mesec dana, NATO se sa oružjem pridružio posle početka sukoba. Iza ovog rata je sukob Rusije i NATO" izjavio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, ako se ne osvrnemo na ono što se dešavalo 2014. godine, kada su krenuli sukobi u Donjecku, nećemo razumeti zašto je došlo do rata.

"Tamo (u Ukrajini) je stalno bila razlika od jedan ili dva odsto da li će pobediti ruski ili ukrajinski kandidat na izborima zbog nacionalne strukture, 2014. godina je ključna, jer ostajemo bez Donjecka, tj. ostajete bez tog dela stanovništa koje pravi balans", kaže Anđelković.

On je takodje rekao da, sve dok je Ukrajina gađala Donbas, na to se gledalo kao na borbu za slobodu i borbu protiv terorista.

"Setite se da je tako i OVK bila teroristička organizacija, dok narativ nije promenjen, pa su i oni postali borci za pravdu i slobodu, koji imaju pravo da oduzmu život zbog te borbe", podsetio je Anđelković.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, on je napomenuo da predsedniku vlade privremenih prištinskih institucija, Aljbinu Kurtiju, "ne treba verovati", ali da on nije najbitnija tema, već ono što namerava Zapad.

"Kada se kandidovao za izbore rekao je da mu je dijalog sa Beogradom na sedmom mestu, kada je izabran i kada su ga pritisli tzv. sponzori KiM, onda je dijalog prešao na četvrto mesto, a sada govori da je to gotova stvar i da nema šta da razgovara sa Beogradom. Ali ovde je sada reč o tome da li Zapad stvarno hoće da dovede do kraja ono o čemu su insistirali da se potpiše 2016. godine", kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, bitno je da se ispoštuje ono što je specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao - najpre Zajednica srpskih opština, pa onda ostale tačke dnevnog reda.

Anđelković kaže da je to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, dalo Kurtiju mogućnost da kriminalizuje Srbiju i da je naziva "malom Rusijom".

Međutim, dodao je, "to nema veze sa sankcijama, našao bi on drugi način da to uradi jer za to očito ima podršku", rekao je Anđelković.

On je, pritom, podsetio i na predsednicu privremenih prištinskih ustanova Vjosu Osmani, koja je pred članovima Evropske komisije rekla kako će se ona "obračunati sa kriminalcima sa severa Kosova".