27. februar 2023 11:35

Darko Obradović: U slučaju prihvatanja francusko-nemačkog plana Srbija izlazi kao pobednik

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Obradović: U slučaju prihvatanja francusko-nemačkog plana Srbija izlazi kao pobednik

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Darko Obradović iz Centra za strateške analize rekao je danas za Tanjug da jedina strana koja izlazi kao pobednik u slučaju prihvatanja francusko-nemačkog plana jeste Srbija.

On navodi da je Srbiji u interesu predvidljivost dijaloga, stabilnost bez trzavica i bez opstrukcija i dodaje da kosovska javnost sve više napada Aljbina Kurtija što prihvata plan, jer Albancima nije u interesu da postoji predvidljivost procesa.

 

"EU, pojačano sa Amerikom, se bori da stavi tačku na cikluse kriza i zapravo da dobije okvir od dve strane da se neće nastaviti sa eskalacijama. Pre svega, reč je o Kurtiju koji destruktivno ulazi u dijalog, jer njemu dijalog nije cilj, niti mu je deo političke platforme. Ukoliko se strane budu sastale zajedno, uz prisustvo posrednika, možemo računati da je Srbija svoje crvene ali i zelene linije uspela adekvatno da zaštiti" istakao je Obradović.

Smatra da, sa jedne strane, Aleksandar Vučić neće praviti kompromis sa bazičnim, kolektivnim i bezbednosnim pravima Srba na Kosovu, a da sa druge strane, ovaj plan ne treba doživljavati kao sporazum, već kao prihvatanje pravila igre za nastavak dijaloga.

"Mislim da je to suviše optimistično, ali ništa nije isključeno. Ukoliko pogledamo diplomatsku oluju nad Prištinom koja je bila, ukoliko pogledamo sve više glasova, od Demokratske parije Kosova (DPK) pa do drugih partija na Kosovu, vidimo da dolazi do razmimoilaženja tvrdih koncepcijskih stavova, iz razloga što kosovska politička scena polako postaje svesna da svojim postupcima kompromituje odnose sa onima koji su zapravo priznali nezavisnost Kosova. Upravo će ta klackalica dovesti do zaoštrene političke krize unutar samog Kosova, dok će plan o ZSO biti načelno prihvaćen sa određenim rokovima, a što će onda zaustaviti prihvatanje francusko-nemačkog plana" rekao je Obradović.