1. mart 2023 14:58

Živko Babović: Sistem civilne zaštite radi na unapređenju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Živko Babović: Sistem civilne zaštite radi na unapređenju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Načelnik Uprave za civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Živko Babović rekao je danas povodom Dana civilne zaštite da je civilna zaštita na dobrom puta da povrati staru slavu.

Babović je objasnio da je civilna zaštita organizovana na nacionalnom i lokalnom nivou.

 

"Nacionalni nivo koordinaira Sektor za vanredne situacije MUP-a, gde smo formirali 111 jedinica specijalne zaštite u 27 sedišta upravnih okruga u Republici Srbiji", rekao je Babović.

On je dodao da je nadležnost lokalnog nivoa da formira jedinice civilne zaštite opšte namene koje su namenjene za jednostavne zadatke zaštite i spasavanja.

"Trenutno imamo u 52 opštine i grada formirane jedinice opšte namene sa 2.800 pripadnika. Kada sve opštine budu formirale jedinice, što im je zakonska obaveza, imaćemo 10.000 jedinica opšte namene", izjavio je Babović.

On je napomenuo da poverenici civilne zaštite predstavljaju veoma važan segment celog sistema i da prema kriterijuma MUP-a svako naseljeno mesto mora da ima jednog na 350 stanovnika.

"To su ljudi koji su svojim integritetom i znajem ugledni u svojim sredinama. Oni se formiraju u naseljenim mestima i njihov zadatak jeste da daju prvi odgovor na neki vanredni događaj ili nesreću", naveo je Babović.

 

Kako je rekao potrebno je dopuniti jedinice kako bi mogle da pokriju celokupni protor naše zemlje i dodao da MUP pokazuje razumevanje za njihove potrebe kroz izdvajanje značajnijih sredstava iz budžeta.

"Da ti imalu tu jednu strutkuru treba nam više vatrogasaca, trebalo bi bar još 500 pripadnika specijalnih jedinica civilne zaštite na nacionalnom nivou, uz lokalni nivo koji treba da ima sedam do deset hiljada ljudi", objasnio je on.

Na pitanje kako se postaje pripadnik civilne zaštite Babović je objasnio da se specijalne jedinice popunjavaju preko vojno teritorijalnih organa sa onima koji su služili vojsku civilno.

"To nisu vojnici, već pripadnici civilne zaštite koji imaju obavezu da se odazovu na poziv nakon koga će biti raspoređeni na aktivnosti zaštite i spasavanja", rekao je Babović.

On je dodao da je kriterijum za dobrovoljce drugačiji i da se prema njihovim veštinama oni raspoređuju u različite delove sistema civilne zaštite.

"Za dobrovoljce se vrši razgovor koji rade pripadnici našeg sektora za vanredne situacije i u tom razgovoru saznajemo koje veštine i sposobnosti poseduju i da li su interesantni za sistem civilne zaštite", naveo je on.

Babović je objasnio da je najvažnija uloga sistema civilne zaštite u mirnodopskim uslovima da pripremi jedinice za vanredne situacije.

"Naša uloga jeste da se pripremimo, da obučimo našu strukturu, da je obučemo sa adekvatnom i vidljivom uniformom. Sada smo na dobrom putu da svaki pripadnik ima odgovarajuću opremu", rekao je Babović.

On je rekao i da bi predmet civilne zaštite trebao da se vrati u osnovne škole i podsetio da se ovaj predmet ranije predavao u Jugoslaviji.

"Zakon o vanrednim situacijama je predvideo član da se sistem zaštite i spasavanja vrati u škole i u razgovoru sa Ministarstvom prosvete nismo naišli na razumevanje zbog obimosti gradiva i obimnosti časova koji postoje u sistemu obrazovanja", kazao je Babović.

Babović je dodao da je Sektor za vanredne situacije MUP-a odštampa priručnike koje su podeljeni osnovnim i srednjim školama i rekao da treba insistirati na edukaciji dece i porodica.

"Vrlo često naši pripadnici idu u škole gde deci objašnjavaju aktivnosti oko prve pomoći, oko zaštite i gašenja požara", naveo je on.

Babović je naglasio da je na lokalnom nivou važna uloga gradonačelnika i predsednika opštine.

"Zato su oni komandanti štabova za vanredne situacije, po zankonu je propisano da oni pomažu, edukuju i vide šta je potrebno pa da budžetira finansijska sredstva za opremanje jedinica", zaključio je Babović.