7. mart 2023 13:02

Prof. Vladan Petrov: Po Ustavu Vučić izražava državno jedinstvo kada odlazi na pregovore u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prof. Vladan Petrov: Po Ustavu Vučić izražava državno jedinstvo kada odlazi na pregovore u EU

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Profesor Ustavnog prava sa beogradskog Pravnog fakulteta, Vladan Petrov rekao je danas da je opsesija Vučićevom krivicom dokaz naše nesigurnosti i da predsednik Republike Srbije po Ustavu izražava državno jedinstvo u pregovorima koje je vodio i vodi u Briselu.

Petrov u autorskom tekstu za Večernje novosti navodi da, po Ustavu, predsednik izražava državno jedinstvo kada odlazi u Brisel.

"On je neposredno izabrani šef države sa najjačim mogućim demokratskim legitimitetom i kao takvog, njega kao najpozvanijeg pregovarača priznaje i međunarodna zajednica i većina građana Srbije koji su mu dali mandat da izražava državno jedinstvo, a to znači da ih predstavlja u spoljnim odnosima", rekao je Petrov.

Navodi primer kada je u Rambujeu šef delegacije Srbije bio potpredsednik vlade, profesor Ratko Marković, koji je imao nesumnjiv stručni legitimitet, ali njegova politička funkcija nije odgovarala nivou događaja na kojem je trebalo da bude pregovora.

Petrov kaže da mora da se raspolaže nedvosmislenim činjenicama kada se govori o tome da li predsednik povređuje Ustav u tim pregovorima, poput potpisa na bilo koji dokument koji bi mogao da bude protivan Ustavu.

"Pošto je odgovornost predsednika za povredu Ustava pravna, a ne politička, ona se ne može zasnivati na pretpostavkama i spekulacijama, manje ili više pouzdanim izvorima informacija", rekao je Petrov.

Kaže da najpre Narodna skupština mora da donese odluku većinom glasova svih poslanika da se postupak pokrene, a potom Ustavni sud utvrđuje da li je predsednik povredio Ustav ili nije. Ukoliko se utvrdi da je predsednik povredio Ustav, navodi Petrov, konačnu odluku o razrešenju donela bi Narodna skupština.

"Procedura je zahtevna i složena i to nesumnjivo znaju i oni koji napadaju predsednika Republike, s jedne strane, znaju da nemaju dovoljno političke snage da institucionalnim putem pokrenu ovaj postupak, a s druge znaju da za svoje neosnovane optužbe nikome neće odgovarati", rekao je Petrov.

Ističe da kao profesor Ustavnog prava, ali i kao sudija Ustavnog suda, ne može da ulazi u analizu političkog dokumenta koji se naziva evropskim predlogom za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"U jednoj rečenici mogu da kažem da je to dokument koji u onim delovima gde se govori o opšte prihvaćenim principima međunarodnog prava nama može i da ide na ruku, ali ne treba smetnuti s uma da je on najverovatnije sačinjen u anglosaksonskoj pravnoj i političkoj kuhinji i da je jedna ameboidna tvorevina, te se može tumačiti i ovako i onako", rekao je Petrov.

Petrov ističe da je 2017. godine predsednik Republike pozvao celokupnu zajednicu na takozvani unutrašnji dijalog i taj dijalog bi trebalo da se nastavi i povodom jednog ovakvog dokumenta, ali dokument ne sme da, kako navodi, bude klica novih unutrašnjih podela, nego podsticaj da rešimo naše identitetsko pitanje, a to je nesumnjivo pitanje Kosova i Metohije.