15. mart 2023 12:52

Radionica "Izbor Srbije: EU, Rusija ili Kina": Globalni faktori uticali na položaj Srbije koja je na tromeđi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radionica "Izbor Srbije: EU, Rusija ili Kina": Globalni faktori uticali na položaj Srbije koja je na tromeđi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Na ekonomski i politički položaj Srbije, koja se nalazi na tromeđi velikih interesa Evropske unije, Kine i Rusije, u velikoj meri utiču globalni faktori, poput rata u Ukrajini, ali i velike promene u kooperaciji između Kine i centralnoevropskih zemalja i početak inicijative EU "Global Gateway Project" rečeno je danas na međunarodnoj radionici pod nazivom "Izbor Srbije: EU, Rusija ili Kina".

Radionica je organizovana u Centru za studije javne politike EU pri Fakultetu političkih nauka u sklopu saradnje tog fakulteta, Instituta ekonomskih nauka u Beogradu i Univerziteta u Varšavi. 

 

Aleksandar Matković iz Instituta ekonomskih nauka, rekao je za Tanjug da je Kina danas bukvalno tema broj jedan u Srbiji, jer su se investicije te zemlje na našem tržištu udesetrostručile u poslednjoj deceniji.

"Kina je danas najveći trgovinski partner Srbije i kineska radnička klasa se, kao posledica, formira u Srbiji i zbog toga smo odlučili da pričamo na ovu temu", istakao je Matković.

Dodao je da kineski radnici postaju sastavni deo srpskog društva"

"Pre 10 godina u Srbiji je bilo 1.659 kineskih radnika, a danas ih je 5.535 i u principu sve više njih dolazi svake godine. To stvara posebnu dinamiku u društvu jer se na taj način testiraju naši zakoni. Kao što vidite, u medijima je bilo to dosta bitno pitanje", rekao je Metković.

Dodaje da oni iz nekog drugog ugla pokazuju probleme sa kojima se kineske kompanije koje investiraju u Srbiju suočavaju.

"Zato je bitno sa neke naučne strane pričati o tome kako bi se osvetlili neki problemi i poslala poruka i ljudima koji kroje zakone", naveo je Metković.

Elena Jovičić, iz Instituta ekonomskih nauka, ocenila je za Tanjug da će u narednom periodu ekonomska situacija zavisiti i od toga da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

"U slučaju da dođe do toga naravno možemo očekivati da će doći do velikog pada u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom", ocenija je Jovičić i dodala da, s druge strane, ukoliko Srbija ne pronađe stabilne alternativne energente, onda bi ekonomija mogla da se nađe u velikom problemu.

Jovičić je istakla da Kina postaje jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i u 2022. godini je zauzela prvo mesto u ukupnom uvozu Srbije, ukoliko izuzmemo zemlje EU koje su tradicionalno srpski najvažniji ili vodeći spoljnotrgovinski partneri.

Ipak, ukazala je na veliki deficit srpske spoljnotrgovinske razmene sa Kinom, jer kako je navela "naši izvozni kapaciteti su skromni" i što i dalje izvozimo samo određene proizvode sa niskom dodatom vrednošću.

"Imamo interesantan podatak, jer se često spominje u medijima da je nama izvoz u Kinu porastao, npr. u odnosu na 2018. godinu 17 puta. Jeste to na prvi pogled sjajan podatak, ali kad uzmemo u obzir da je 90 odsto i izvoza bio bakar ili poluproizvodi od bakra, a to su proizvodi sa nižom dodatnom vrednošću, onda možemo da kažemo da postoji problem", navodi Jovičić.

Prema njenim rečima, zato bi trebalo posvetiti veću pažnju tom problemu kako bi naše izvozne kompanije postale konkurentnije i kako bi plasirale više svojih proizvoda na tržište Kine i Rusije.

Doktorant Varšavskog univerziteta Heću Sun koji je organizovao radionicu, istakao je za Tanjug da je ekonomski položaj u kontekstu poslednjih globalnih tenzija posebno delikatan, jer primenjuje diplomatiju "četiri stuba".

Predsednica Naučnog veća Instituta ekonomskih nauka Isidora Beraha rekla je za Tanjug da je organizovana radionica na temu Izbor Srbije: Evropska unija Kina ili Rusija, rezultat jedne uspešne saradnje Univerziteta u Varšavi, FPN-a i Instituta ekonomskih nauka u Beogradu.

"Zadatak nauke je da u ovim izuzetno teškim vremenima u kojima živimo, zapravo obezbedi i ponudi i pruži odgovore koji su zasnovani na rezultatima naučnih istraživanja koji treba da pomognu da se reše postojeći problemi i dilemi sa kojima se supčava naša planeta i naše društvo", navela je Beraha.

Dodala je da radionica zapravo potvrđuje nastojanje naučnih radnika u Srbiji da pruže odgovore, zasnovane na istraživanja i na naučnim razultatima, na probleme sa kojima se srpska privreda i društvo suočavaju, na tromeđi EU, Rusije i Kine.