15. mart 2023 14:51

Zoran Panović: Priština će biti u lošijoj poziciji ako se ne formira ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Panović: Priština će biti u lošijoj poziciji ako se ne formira ZSO

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Programski direktor Demostata Zoran Panović rekao je danas da se Srbija pokazala kao kredibilan partner u pregovaračkom procesu po pitanju Kosova i dodao da je za Srbiju bitno da insistira na stavu da ono što je potpisano u Briselu mora da se ispuni.

Panović je u izjavi za Tanjug naveo da će Priština biti u lošijoj poziciji ukoliko se ne formira Zajednica srpskih opština, ali da ne mora da znači da će zapadne zemlje uvesti sankcije prištinskoj strani zbog toga.

 

"ZSO je suštinski bitan deo Briselskog sporazuma i vrlo je velika zamena teza da se sada pregovara nešto gde bi se delovi briselskog sporazuma ili nekog dogovora ponovo pregovarali. Znači prvo ispunjenje sporazuma iz Brisela do kraja, a onda dalje", rekao je Panović.

On je istakao da su se odnosi između Srbije i SAD-a bitno popravili i rekao da može da se očekuje "senzibilniji" stav SAD prema Srbiji.

"Čak mislim da je situacija takva da se o tome sada odlučuje, SAD verovatno ne bi priznao Kosovo. Ali pošto su ga priznali oni takvu odluku neće povlačiti. Ono što Srbija može da očekuje je jedan daleko senzibilniji stav SAD-a", rekao je Panović.

Prema njegovim rečima Srbija nije u lakoj poziciji jer su Evropski sporazum donele zemlje koje su priznale tzv. Kosovo.

"Znamo i da su sporazum koji se nudi ili nameće donele neke zemlje koje su priznale Kosovo, što samo po sebi za nas nije lako i to zahteva još veću diplomatsku veštinu i diplomatsku borbu da se srpski interesi što bolje ostvare u datim mogućnostima, koje manevarski nisu velike", naveo je Panić.

 

On je rekao da će formiranjem Narodnog pokreta za državu Aleksandar Vučić probati da se pozicionira u centru po pitanju političkog spektra.

"Mislim da će Vučić malo svojom namerom, a malo i zbog političke inercije koja ga ka tome tera probati da se pozicionira u centru političkog spektra i da će se on truditi da zahvati što veći deo tog spektra i u tom smislu mu Srpska napredna stranka očigledno nije dovoljno i probaće da to predstavi kao odgovor na deo političke scene", rekao je on.

Sagovornik Tanjuga je dodao da formiranje Narodnog pokreta za državu vidi kao pravljenje nove izborne koalicije.

"Ne bih sada bio pesimista i govorio da on hoće sada faktički da uništi višepartizam u Srbiji. Više mi to liči na refrešovanje vlasti, pravljenje nove izborne koalicije i deluje kao početak nove kampanje. Kamapanja ne mora biti obavezno izborna, kao što Budućnost Srbije 2019. godine nije bila izborna, ali može biti vrlo lako izborna jer je ova aktuelna Vlada oročena", rekao je on.

Na pitanje da li je Ministar privrede Rade Basta srušio jedinstvo Vlade Srbije svojom objavom na Instagramu kojom je zatražio uvođenje sanckija Rusiji, Panović je rekao da jedinstvo nije urušeno.

"Mislim da Basta to sigurno nije rekao bez određenih instrukcija ili određenih sugestija, ovde je pitanje čiji je Basta ministar. Da li je ministar Jedinstvene Srbije ili je nečiji drugi ministar", rekao je Panović.

 

On je naveo da je Bastina izjava bitno političko pitanje na koje je reagovala potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije i objasnio da partije nemaju uticaj na ministre iz svojih redova.

"Jedno je kada članovi partije, još kada su ministri govore o nekim drugim temama, ali ovo pokazuje da neke partije u Srbiji nemaju toliko bitan značaj u ovom sistemu i mi zaista ne znamo ko kontroliše koje ministre, poslanike i odbornike i mislim da predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić ima tu svojih aduta i džokera koji nisu deo samo njegove partije", zaključio je Panović.