17. mart 2023 13:19

Analitičarka Biljana Šahrimanjan Obradović: Ukoliko Kurti ne formira ZSO, SAD će to učiniti sa drugim politčkim akterima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičarka Biljana Šahrimanjan Obradović: Ukoliko Kurti ne formira ZSO, SAD će to učiniti sa drugim politčkim akterima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Šahrimanjan Obradović izjavila je danas da iako Aljbin Kurti i prištinske vlasti i dalje odbijaju da osnuju Zajednicu srpskih opština, EU i SAD su jasno stavile do znanja da će, ukoliko se to ne uradi, to učiniti sa drugim politčkim akterima.

Ona je za Tanjug rekla da je prištinska strana dobila podstrek oko bezviznog režima, što smatra velikom nagradom za nekoga ko odbija da formira ZSO.

 

Šahrimanjan kaže da se u zadnjih 10 godina radi na normalizaciji odnosa, prvenstveno zbog stanovnika koji žive na području KiM, a zatim i Albanaca jer, kako kaže, moraju da postoje "ljudsko-ljudski" odnosi da bi život bio normalan.

"Sa prištinske strane ne očekujem da će doći do nekih konstruktivnih predloga i do konstruktivnih slaganja sa srpskom stranom, ali nama jeste najbitnije sada da ovih proteklih 10 godina, iako nije bilo određenog koncenzusa i slaganja sa prištinskom stranom, da naša država nije zaostala ni u jednom segmentu, a onaj najbitniji jeste ekonomija. Mi smo se razvijali i tek ćemo se razvijati i to je ono što treba da zanima naše građane", rekla je ona.

 

Prema njenim rečima, videli smo da naša država itekako pomaže Srbima na KiM, što finansijski, što tako što im daje poslove.

"Zato ljudi moraju da shvate da ekonomski jaka, naša država znači da ćemo dole moći da što više i jače štitimo naše stanovništvo, samim tim, na tim pregovorima i razgovorima možemo sa samopouzdanjem da sednemo za te stolove i da kažemo našu reč bez straha da će neko to shvatiti pogrešno", objasnila je ona.