17. mart 2023 16:46

Počela škola regionalne anestezije na Dečijoj klinici u Tiršovoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela škola regionalne anestezije na Dečijoj klinici u Tiršovoj

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Prva škola iz oblasti regionalne anestezije u adultnoj i pedijatrijskoj populaciji u organizaciji Srpskog udruženja za regionalnu anesteziju (SARA) započela je sa radom danas na Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova i trajaće do 18. marta.

Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da su vrlo ponosni na organizaciju skupa kojem prisustvuju vodeći lideri u oblasti regionalne anestezije.

"Ideja je da se regionalnoj anesteziji, koja je impreativ u dečjoj anesteziji, obuče i ostali lekari u regionu, a ona je puno teža no kod odraslih", izjavio je Dučić i rekao da posle pandemije kovida-19 nijedna bolnica ne sme da bude bez anesteziologa kao najvažnije karike u lečenju pacijenata i koji vrlo često ostaju u senci drugih doktora.

"Uvek je teže raditi sa detetom, zbog pristupa, zabrinutosti roditelja, a dečji organizam nema hronične bolesti, tako da se intervencije retko komplikuju drugim pratećim bolestima", rekao je direktor klinike.

Prof. dr Dušica Simić rekla je da je ideja škole da se što više ljudi edukuje iz oblasti regionalne anestezije, tehnike kojom se ubrizgavanjem anestetika u blizini nerva ili leđne moždine izaziva blokada veće regije, a koja ima brojne prednosti u odnosu na opštu, jer se anelgezija do koje ona dovodi prenosi i na post operativni period.

"Tada ne moramo da dodajemo opoide naročito kod pedijatrijskih pacijenata, jer oni mogu da dovedu do određenih komplikacija", objasnila je Simić i rekla da je regionalna anestezija izuzetno bitna grana, koja se na našim prostorima primenjuje odavno.

Prema njenim rečima, u pedijatriji se regionalna anestezija primenjuje tek od skoro, a prvi put je na klinici primenjena 1990. godine, ali je tada bila teška za prihvatanje od strane starijih doktora.

"Sada se značajno proširila i rutisnki se kod nas primenjuje, a to znanje i veštinu želimo da raširimo i u celom regionu", rekla je Simić.

Specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i intezivnom terapijom Emil Bosinci rekao je da je regionalna anestezija u svetu već budućnosti, da je kompleksna i da se vodi kao supspecijalizacija.

"Kontinuirane edukacije, svakodnevni rad, to je recept za bezbedno efikasno izvođenje svih metoda regionalne anestezije", rekao je Bosinci i dodao da ta vrsta anestezije pruža kvalitetniju i poboljšanu negu pacijentata, kraći period hospitalizacije, kao i manje korišćenje drugih lekova u postoperativnom periodu.

U ova dva dana na klinici očekuju više od 100 učesnika, kao i veliki broj predavača iz zemlje i inostranstva, eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

Program kursa osmišljen je tako da obuhvata teoretsku obuku o anatomskim strukturama, ultrasonografskoj anatomiji i pravilnim izvođenjem perifernih blokova.

Kako su saopštili iz Tiršove, velika pažnja će biti usmerena ka poznavanju farmakologije lokalnih anestetika i njihovom adekvatnom doziranju.