21. mart 2023 13:10

Tajani: Srbija i Zapadni Balkan što pre u EU, zahvaljujući Vučiću je očuvan mir na Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tajani: Srbija i Zapadni Balkan što pre u EU, zahvaljujući Vučiću je očuvan mir na Balkanu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani poručio je danas, na konferenciji za medije, da Srbija i Zapadni Balkan treba što pre da postanu deo EU i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na velikim naporima koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja na prostoru Balkana.

"Veoma sam zadovoljan kako se odvijao naš dan, naročito zbog toga što predstavlja kamen temeljac koji smo postavili kako bismo pojačali odnose između Italije i zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je na prvom mestu Srbija, za koju želimo da uskoro pristupi i bude deo naše EU. Ubeđen sam da se budućnost Zapadnog Balkana zove Evropa", rekao je Tajani.

 

Rekao je da želi javno da zahvali predsedniku Vučiću zbog toga što je zahvaljujući njegovom angažovanju situacija na Balkanu mirnija i postoji stabilnost.

Brojni sektori za saradnju sa Srbijom, mislimo i na mlade

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas da u italijanska preduzeća sa srpskim mogu da sarađuju u brojnim oblastima - od autoindustrije do visokog školstva, a naglasio je da misle i na mlade i start ap kompanije.

"Zaista postoje mnogi sektori u kojima mogu biti prisutna italijanska preduzeća i u kojima se može sarađivati - to može biti automobilska industirja, poljoprivedno - industrijska saradnja, sfera prozivodnje mašina. Možemo sarađaivati u naučnim istraživačkim oblasitma i na polju visokog školstva", rekao je Tajani na pitanje novinara koje oblasti imaju najviše potencijala za dalju saradnju i da li očekuje da Forum rezultira konkretnim investicijama.

Na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održanom povodom Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije na kojem učestvuje 246 kompanija iz Srbije i 149 iz Italije, a tokom kojeg su potpisani brojni sporazumi, Tajani je podsetio da je plan i da se organizuje Festival start ap preduzeća.