22. mart 2023 16:22

Dragiša Mijačić: Predavanje kandidature Srpske liste za izbore na KiM je prvi test za Evropski sporazum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić: Predavanje kandidature Srpske liste za izbore na KiM je prvi test za Evropski sporazum

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je danas da će prvi test za Evropski sporazum biti to da li će Srpska lista predati kandidaturu za izbore na Severu Kosova i Metohije.

"Ako nema danas te liste, nema sporazuma", naveo je Mijačić na skupu "Ništa između, Evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

Zamenik šefa misije Ambasade Nemačke u Beogradu Karsten Majer Vifhauzen rekao je da ukoliko se do večeras ne Srpska lista ne prijavi za izbore na Severu Kosova, znaće se ko snosi odgovornost za odlaganje formiranja ZSO.

"Nažalost ovo će odložiti proces mesecima, ali šta treba da radimo zavisi od volje partija na terenu da se pridruže demokratskom procesu. Zato su izbori osnova za demokratski proces", rekao je Vifhauzen.

Govoreći o pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, Vifhauzen je objasnio da po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine postoji uzajamno razumevanje svih evropskih nacija i dodao da Rusija i Kina nemaju uticaj u Savetu bezbednosti po ovom pitanju.

"Hoću da vas podsetim da ovo pitanje ovde ne zavisi od toga da li Rusija ili Kina privataju ili ne Kosovo. Ovo pitanje nije u agendi Saveta bezbednosti. Rusija u momentu blokira mnogo toga u Savetu bezbednosti, ali ne može blokirati ništa u ovom domenu. Rusija je limitirana po ovom pitanju", izjavio je Vifhauzen.

Analitičar Milivoje Mihajlović objasnio je da postoje različite interpretacije Evropskog sporazuma od strane Beograda i Prištine.

"Mi smo krenuli od termina sveobuhvatno pravno obavezujući sporazum, pa smo došli do termina o sporazumu koji treba da mapira put za normalizaciju odnosa. Mi smo krenuli od toga da će sporazum biti potpisan, pa smo došli do toga da potpis nije važan i nije ga trebalo potpisivati", naveo je on.

Mihajlović je dodao da je sporazum uopšten i ne precizira detalje ko će ga sprovesti niti koji instrument će biti korišćen za njegovo sprovođenje.

Izvršni direktor Balkan foruma Astrit Istrefi rekao je da Kosovo treba da demostrira da su prava manjina implementirana i da Srbija treba da prizna nezavisnost tzv. Kosova radi zajedničke budućnosti.

"Iskreno verujem da Srbija, radi naše zajedničke budućnosti, treba da prizna Kosovo i postane glavni sponzor da Kosovo postane član međunarodnih organizacija, to je glavni izbor", rekao je Istrefi.

Izvršna direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević objasnila je da Srbi i Albanci na KiM žive jedni pored drugih, a ne jedni sa drugima.

"Jedan od najvećih problema jeste to da imamo mlađe generacije koje su rođene posle rata, koje ne znaju jezik drugih, koje nemaju prilike da se sreću jedni sa drugima. To su dva društva koja žive jedna pored drugog, ne žive jedni sa drugima", zaključila je Radosavljević.