10. decembar 2022 19:36

Vladislav Jovanović: Odredbe Rezolucije na koje se poziva premijerka su od ključnog značaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladislav Jovanović: Odredbe Rezolucije na koje se poziva premijerka su od ključnog značaja

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 obavezujuća je za sve, ali su sve odredbe koje se tiču Srbije i Srba sa KiM, za razliku od onih vezanih za Albance, ignorisane, izjavio je diplomata Vladislav Jovanovich i naglasio da je odredba Rezolucije na koju se poziva presednica Vlade Ana Brnabić, vezano za povratak 1.000 srpskih vojinika i policijaca, od kjučnog značaja.

"Odredbe na koje su poziva predsednica Vlade su od ključnog značaja", rekao je Jovanović za Tanjug, povodom jučerašnje najave premijerke da je Beograd zbog situacije na KiM i tenzija koje je stvorio premijer priveremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kojim je doveo Srbe i Albance "na samu ivicu rata", blizu odluke da u skladu sa Rezolucijom 1244 zatraži povratak svojih trupa na KiM.

 

Jovanović je podsetio da je NATO nakon usvajanja Rezolucije uradio nešto suprotno duhu tog dokumenta SB UN i prepustio diskreciono pravo komandatu Kfora da odlučuje da li će i kada kontigent do 1.000 srpskih policajaca i vojnika biti razmešten na KiM, a o čemu oni 22 godine nisu našli potrebu da se pozabave.

"Rezolucija 1244 je obavezujuća za sve i odredbe imaju jednaku vrednosti i značaj, nisu hijerarizovane, ali se desilo da su izlaslanici UN koji su bili pod direktnim uticajem SAD forsirali samo odredbe koje odgovaraju Albancima i Kosovu kao vrsti entiteta kandidata za buduću državu nezavisnu od Srbije, dok su odrebe koje se tiču Srbije i Srba na KiM stavljene na čekanje ili jednostvno ignorisane", rekao je Jovanović.

Na konsataciju da su stalne članice SB UN priznale nezavsinost tzv. Kosova, Jovanović podseća da to priznanje nije legalno.

"Suprono je duhu i slovu Rezolucije 1244, koja naglašava više puta suvrenitet Srbije nad KiM", rekao je Jovanović.

Na pitanje da li onda taj eventualni zahtev Srbije može da dođe na razmatranje, Jovanović ponavlja da je intencija da se sve odredbe sprovedu, ali da je deo koji ide Srbiji u korist zapušten.

"U tom interregnumu požurili su da priznaju nešto što je nelagalno, nešto što nema osnovu za postojanje", rekao je Jovanović i dodao da se postavlja pitanje da li SB može i treba da reaguje.

Podsetio je da je odnos nepovoljan i da je uvek bio nepovoljan.

Amerikanci su nastojali da dobiju nestalne članice koje su im bliže, uvek su imali komotnu većinu izuzev u slučaju Izraela, kada su morali da koriste veto, podsetio je diplomata.

Prema rečima Jovanovicha, u ovom slučaju SAD mogu da zaustave sve ali bi se tako legitimisali kao velika sila koja radi u suprotnosti sa obavezujućim dokumentom i njihov ugled i politički autoritet će to osetiti, naročito sada, u trentuku dešavanja sa Urkajinom i kada pokušavaju da se nametnu kao ''šampinon zaštite međunarodnog prava''.

"Preskačući ono što su nama uradili pre 22 godine, ali taj trag ih neprekidno prati, žele Srbiju da što pre privole privhatanju svršenog čina, koji je nelegalan i protivpravan. U tom cilju koriste pomoć Kurtija kome je dodeljena uloga agenta provokatora, koriste ga da izaziva i stvara napetost, troši strpljene Srbije i poverenje u sopstvenu snagu, da je pripremi na kapitulaciju na ono što se traži od nje", rekao je Jovanović.