8. april 2023 14:05

Odalović, Janjić i Spahiu za Tanjug: Izbori na severu KiM nisu u svrhu normalizacije odnosa, treba ih odložiti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odalović, Janjić i Spahiu za Tanjug: Izbori na severu KiM nisu u svrhu normalizacije odnosa, treba ih odložiti

Foto: Shutterstock.com/Dragan Mujan, ilustracija

BEOGRAD - Sagovornici Tanjuga Veljko Odalović i Dušan Janjić ocenili su da insistiranjem na održavanju lokalnih izbora na Severu KiM vlasti u Prištini žele odlaganje sprovođenja preuzetih obaveza što pojačava pritisak na Srbe, a Nedžmedin Spahiu je poručio da ti izbori nisu legitimni bez Srpske liste i da bi ih trebalo odložiti.

Predsednik srpske Komisije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je da vlast u Prištini izaziva krizu incidentima koji dovode do besa i nezadovoljstva Srba, te da je hapšenje doktora Todorovića još jedna kap u čaši i pitanje je kada će se preliti.

 

Za Tanjug je ocenio da je to hapšenje van zdrave pameti, te dodao da se radi o provokaciji kako bi se nesigurnosti podigla na viši nivo.

Naveo je da instaliranje bezbednosnih snaga Prištine u severnim srpskim opštinama napravilo ogromnu nesigurnost.

Rekao je da hapšenja i ranjavanja Srba dokazuju da provokacije ne prestaju a da se one dešavaju u fazi intenziviranja dijaloga Beograda i Prištine o traženju rešenja.

"Neka su rešenja za Kurtija nepovoljna, ali ako misli da izbegne obaveze koje su preuzete, time što će dalje ovo raditi i izazivati Srbe čini mi se da greši. Međunarodna zajednica je poslala dosta jakih i jasnih poruka, to je novi kvalitet, poruke su stigle i iz SAD-a, i sada stvar dobija mnogo ozbiljniju formu", ocenio je on.

Govoreći o izborima u severnim srpskim opštinama Odalović je ocenio da Priština ne želi izbore na kojima bi Srbi imali legitimne predstavnika, i naglasio da su legitimni predstavnici Srba u interesu i Albanaca.

On je oceno da će ti izbori za Prištinu bili legalni, ali neće biti legitimni.

Podsetio je na jasne međunarodne poruke posle Brisela i Ohrida da se ZSO mora formirati.

"Izbori i ako se dese neće dati nikakav rezultat, otvoriće još neka nova pitanja. Duboko verujem da iza toga moraju da slede novi izbori, ali prethodno će neke stvari kroz dijalog morati da se dogovore", rekao je on.

Odalović je naveo da Srpska lista ima najveće poverenje Srba te da su drugi koji žele da učestvuju na ovakvim izborima u režiji Prištine tu radi sebe i Kurtija.

On smatra da bi Kurti bio najsrećniji da može da zamrzne militarizaciju Severa KiM koju je izvršio, da legalizuje izbore, i sa Srbima koji su na njima učestovali pravi neku ZSO.

Politički analitičar Dušan Janjić za Tanjug je ocenio da je Aljbin Kurti kod jednostranog zakazivanja izbora za gradonačelnike srpskih opština bio podstican od Nemačke i Francuske.

Dodao je da rešavanje konflika nalaže postizanje dogovora o uslovima povratka, predstavnika srpske zajednice, te ukidanja institucionalnog i bezbednosnog vakuma.

Ocenio je da je Kurtijeva polika reciprociteta vrlo uska i poručio da se problem mora rešiti dogovorno uz povratak predstavnika Srba.

On smatra da Priština sada faktički opstruiše sve dogovore o Zajednici srpskih opština sprovođenjem izbora koji će morati ponovo da se održe.

Janjić je ukazao na poseban značaj pitanja bezbednosti u vakumu na severu Kosova.

"Na Severu nikad po broju i kilometru niste imali toliko specijalnih policajaca i kontrola Prištine, vrlo je opasna atmosfera", rekao je on.

Poručio je da se normalizacija na KiM ne može očekivati ako su Amerikanci izgubili borbu oko tog pitanja od Nemačke i Francuske.

Janjić je ocenio da Kurti konfliktnom igrom stvara situaciju podele unutar srpske zajednice, i situaciju u kojoj se u kojoj se bez njega ne može.

"Igra igru da ostane u igri, nameće se kao faktor garancije", rekao je on.

Ocenio je da Kurti narušava Briselske sporazume iz 2013. i 2015. godine, te da će možda postići da se formiranje ZSO odloži za par meseci.

"Ključ je da Beograd ne napusti razgovore, iako Priština ima za cilj da se Beograd iziritira. Sporazum nije francusko-nemači, nego naša i kosovska obaveza", rekao je on.

Politički analitira Nedžedim Spahiu ocenio je da bi opštinske izbore trebalo odložiti jer nisu legitimni bez učešća Srpske liste.

Dodao je da iako jača uticaj opozicionih stranaka u srspkoj zajednici Srpska lista je i dalje najmoćnija i da to treba poštovati.

On je ocenio da su izbori na Severu Kosova bez učešća Srpske liste konfliktuozna situacija, sa nepredvidim posledicama.

"Kad smo na putu realiazacije francusko-nemačkog plana, trebalo bi da se na to koncentrišemo i da se dogovoreno sprovodi, bez dodatnih konflikata koji bi to moglo da pokvari", rekao je on.

Dodao je da je odluka o odlaganju izbora na predsednici Kosova te da će ona to uraditi ako je savetuju Amerikanci.

Spahiju očekuje da većina Srba neće izaći na izbore i dodao da je Kurti možda ohrabren time ipak ima Srba koji će izaći.

"To još žešće provocira Srpsku listu. Što više Srba izađe nervoza će biti veća i mogućnost za sukob", poručio je on.