14. april 2023 11:00

Direktor Centra za odgovorne medije: Cilj Kurtijevog režima je da uvuče Srbiju u rat sa NATO alijansom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor Centra za odgovorne medije: Cilj Kurtijevog režima je da uvuče Srbiju u rat sa NATO alijansom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas da je Srbija mudrom i odgovornom politikom izbegavala stalne provokacije Aljbina Kurtija koji pokušava da Srbiju uvuče u sukob ne sa naoružanim parapolicijskim specijalcima, već da je uvuče u besmisleni rat sa NATO-om koji bi za Srbiju bio unapred izgubljen.

"Očuvanje mira i stabilnosti je najveća vrednost za koju se borimo i to je ona vrednost koja je na Zapadu prepoznata, pre svega u Vašingtonu gde nam se poklapaju interesi", rekao je Martić za Tanjug.

 

Kako kaže zbog toga su SAD mnogo više prisutne i sve više "na našoj strani", sve više razumevanja imaju prema Srbiji i zahvaljujući tome imamo neku nadu da će biti uvažen minimum naših interesa prilikom dogovora o normalizaciji.

"A to su one crvene linije, nema priznavanja Kosova, nema mesta Kosovu u UN i pre svega mora da se formira ZSO", navodi on.

Prema njegovim rečima trenutna bezbednosna situacija na KiM ne samo da je zabrinjavajuća i uznemiravajuća već kritična, jer se svakodnevno dešavaju ozbiljni incidenti u kojima su ugroženi životi ljudi.

Dodaje da ako dođe do eskalacije, to će biti sukob koji neće moći da se kontroliše.

Matić je zaključio da Kurtijev režim neće ići toliko daleko jer se prvi put desilo da je kosovska policija uhapsila svog zaposlenog koji je pucao u nenaoružanog civila, kome je određen čak i pritvor i pokrenut sudski postupak, i istakao je da to nisu više policijske akcije već izazivanje međuetničkih sukoba koje KFOR mora da reši.

Srbija će, kako kaže, uraditi sve što je u njenoj moći da sačuva mir i stabilnost jer je to ne samo uslov daljeg napretka Srbije, več i očuvanje opstanka srpskog naroda na KiM.

"Na žalost, naši mediji najviše to potenciraju, a to je krajnji scenario za koji se nadamo da do njega neće doći. Ako dođe do ponovnog pokušaja pogroma kao 2004. godine, Srbija će biti uz svoj narod i neće dozvoliti nikakav pogrom. Mi smo jasno rekli da nećemo dozvoliti novu oluju, ali naš cilje je normalizacija odnosa, stabilnost i nadamo se da ćemo kod zapadnih partnera imati razumevanja i da će uraditi sve što je neophodno da spreče taj najcrnji scenario", rekao je Matić.