11. novembar 2022 14:21

Ambasador Srbije u Beču: Sećamo se srpskih žrtava, imamo obavezu da branimo slobodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Srbije u Beču: Sećamo se srpskih žrtava, imamo obavezu da branimo slobodu

Foto: Tanjug video

RAJFERDORF - Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić danas je, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položio venac na groblju, jednom od stratišta logora Mauthauzen, u Rajferdorfu, gde je više od 8.000 Srba stradalo tokom Velikog rata.

Ambasador je u Rajferdorfu posetio i novu kapelu, koja je prvi put otvorila vrata za sve koji su došli da se poklone senima stradalih Srba.

Rodić je ukazao da je u Rajferdorfu stradalo više od 8.000 Srba, koji su tamo dovodjeni već od 1914. godine, ostavili su tu svoje živote a naša je obaveza da ih se sećamo.

“Ako hoćemo da ih se setimo, tako što ćemo po jedan minut ćutnje dati svakome od njih, bile bi nam potrebne dve godine i 172 dana. To govori koliko je ogromna bila naša žrtva u Velikom ratu, i koja se ponovila u Drugom svetskom ratu”, naglasio je ambasador.

Upravo to sve nas obavezuje da branimo slobodu, da se spremamo da branimo tu slobodu, ukoliko neko bude nameravao da je ugrozi, dodao je Rodić.

“Mir i stabilnost su jedini put kojim Srbija danas ide, a napredak koji se vidi i oseća, koji je prepoznatljiv, može uvek da bude razlog drugima da nas sapliću i prave prepreke. Jedinstvo danas medju srpskim narodom, i rukovodstvom, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ih sigurno onespokojava i dovodi do apsurda svaku takvu ideju”, rekao je ambasador.

Kazao je i da nas sećanje na pretke obavezuje da budemo dosledni u odbrani slobode i našeg puta koji je, podseća, u prošlosti više puta potvrdjen kao ispravan i onakav kaka demokratski svet očekuje.

Kapela Srpske pravoslavne crkve u Mauthauzenu, sagradjena je u znak sećanja na vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda. Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u sećanje na 11. novembar 1918.godine, kada je u 11 sati potpisano primirje kojim je okončan Veliki rat.