18. april 2023 15:14

Srećko Đukić: Ako dođe na dnevni red, mislim da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srećko Đukić: Ako dođe na dnevni red, mislim da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Diplomata Srećko Đukić rekao je danas da smatra da će tzv. Kosovo biti primljeno u Savet Evrope ako dođe na dnevni red, jer ako bude glasala većina zemalja koja priznaje KiM kao državu, onda će ono sigurno biti izglasano kao nova članica Saveta Evrope.

On je za Tanjug rekao da je deo onih zemalja koje ne priznaju tzv. Kosovo u EU i van EU, sa teritorije bivše Sovjetskog Saveza, manji, što znači da bi one teško mogle da blokiraju taj prijem, i da je poruka koja se time šalje Srbiji obeshrabrujuća, ali upućuje na nekoliko dilema koje bi Srbija morala da reši sama sa sobom.

 

"Jedno je da li smo mi apsolutno dovoljno angažovani u međunarodnim odnosima po pitanju Kosova u proteklom periodu bili, koliko, gde, gde smo podbacili i zašto smo podbacili, zašto nismo efikasniji u našoj spoljnoj politici u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zašto uopšte zadnjih desetak godina nismo pronašli vezivno tkivo sa teritorijom KiM da bi se u nekom obliku suverenost na teritoriji KiM održala, makar se ona izražavala jačinom paukove mreže", objasnio je on.

Đukić navodi da se išlo drugim putem odnosno Briselskim sporazumom, koji je praktično dao Prištini vlast na teritoriji celog KiM, i to je upravo ono što se priznaje u međunarodnim odnosima, koji se, kako kaže, pitaju ko ima vlast na toj teritoriji, da li Beograd ili Priština.

 

On tvrdi da je jasno da Priština ima vlast na teritoriji celog KiM a ne Beograd, kao i da je Beograd imao vlast do Briselskog sporazuma 2013. godine na severu KiM i u drugim određenim delovima, što je davalo "armaturu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad KiM".

Smatra da je sporazum iz februaru zajedno sa Ohridskom agendom, supstituisao Briselski sporazum iz 2013. i 2015. godine, i dodaje da Srbija mora da se posveti realizaciji tog sporazuma ukoliko želi da ostane kredibilna strana u rešavanju kosovskog pitanja i problema u implementaciji onoga što je dogovoreno.