19. april 2023 11:46

Dejan Miletić: Nelegitimni izbori na severu KiM uvešće ceo proces u novu krizu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Nelegitimni izbori na severu KiM uvešće ceo proces u novu krizu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da će nelegitimni izbori, koji će se održati na severu Kosova, uvesti proces implementacije u novu krizu i da realna politika nalaže veću zabrinutost, a ne očekivanje rešavanja nekih pitanja.

On je za Tanjug rekao da je činjenica da neimplemtacijom Briselskog sporazuma i time što se ništa ne radi u tom pravcu šalje jedna pogrešna poruka, što znači da i Ohridski sporazum teško da može da bude održiv.

 

"Nažalost nema druge strane kada je u pitanju dijalog. Srbija je pružila ruku i spremna je na mnoge kompromise koje je pokazala u prethodnom periodu, međutim nemam taj osećaj da je Kurti spreman da čuje realnu situaciju i da traži način kako da omogući suživot. Ovde niko ne priča o suživotu dva naroda i to je najveći problem. Samim tim teško da može da dođe do unapređenja kvaliteta života na tom prostoru", rekao je on.

Miletić smatra da je ovaj način razmišljanja i delovanja autističan, ne samo sa strane Aljbina Kurtija već i Međunarodne zajednice i dodaje da neuvažavanje interesa srpskog naroda i Srbije samo po sebi kontraproduktivno i vrlo štetno za dalji proces dijaloga i implementacije bilo kog sporazuma.