21. april 2023 15:57

Ministar Dačić održao predavanje studentima Fakulteta političkih nauka "Sajens Po" iz Pariza

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Dačić održao predavanje studentima Fakulteta političkih nauka "Sajens Po" iz Pariza

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

BEOGRAD - Predstavnici francuske studentske organizacije "BBE - Burgonj Balkan Ekspres", Fakulteta političkih nauka Sajens Po u Parizu, posetili su danas Ministarstvo spoljnih poslova, gde su čuli predavanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, koji je predstavio spoljno-političke prioritete Republike Srbije i odgovarao na pitanja studenata.

Dačić je, u govoru, kao najvažniji prioritet Srbije izdvojio očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

 

S tim u vezi, dodao je, Srbija je posvećena pronalasku kompromisnog i održivog rešenja za pitanje svoje južne pokrajine kroz mehanizam dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Nažalost i uprkos određenim pomacima u dijalogu, prisustvujemo trendu porasta jednostranih poteza Prištine, povišenih tenzija i ukupne atmosfere nepoverenja. Samim tim je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji osetljiva i zahteva prisustvo međunarodnih misija, poput KFOR, UNMIK, EULEKS u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. Međunarodno prisustvo u našoj južnoj pokrajini je jedini garant očuvanja bezbednosti srpskog i drugog nealbanskog življa", rekao je Dačić.

Dodao je da je Srbija spremna da, zajedno sa evropskim partnerima, nastavi rad na predlogu EU o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a da je u tom procesu ključno formiranje Zajednice srpskih opština, na šta se, podsetio je, Priština obavezala još 2013. godine potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Dačić je rekao i da je članstvo u EU jedan od strateških i spoljnopolitičkih ciljeva Srbije.

"Činjenica je da je EU naš najznačajniji ekonomski i politički partner, sa kojim ostvarujemo preko 60% ukupne robne razmene, odnosno tri petine stranih investicija u Srbiji potiče upravo iz zemalja članica EU", rekao je Dačić.

Istakao je da je kontinuirano unapređenje dobrosusedske politike i izgradnja zajedničke budućnosti uvažavanja i poštovanja, još jedan od prioriteta Srbije, kao i inicijative u regionu, a naročito Berlinski proces i Otvoreni Balkan.

Istakao je da će se Srbija uvek zalagati za očuvanje mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta čitavog Balkana, rukovodeći se pri tom legitimnim nacionalnim interesima u ostvarivanju svojih spoljnopolitičkih ciljeva.