24. april 2023 14:36

Borko Stefanović i Miodrag Lekić: Evropska perspektiva je jedina perspektiva za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borko Stefanović i Miodrag Lekić: Evropska perspektiva je jedina perspektiva za Zapadni Balkan

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BEOGRAD - Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović i predsednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodrag Lekić, koji boravi u poseti Republici Srbiji saglasili su se danas da je evropska perspektiva jedina perspektiva za Zapadni Balkan i da je veoma bitna regionalna saradnja.

Stefanović je nakon sastanka sa Lekićem, izjavio da su poruke Crne Gore uvek bile konstruktivne po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji i dodao da Srbija nastoji da obezbedi sigurnost i bolji život za Srbe na KiM, naglašavajući da se ne može očekivati da prihvati nezavisnost tzv. Kosova, jer bi to značilo urušavanje digniteta i postojanja Srbije kao suverene države.

"Naša zemlja će teže braniti svoje vitalne nacionalne interese, ukoliko ostane jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji", ukazao je Stefanović.

On je dodao da je, kao predsednik Odbora za spoljne poslove, podneo Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Republike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Stefanović je istakao da je ohrabren demokratskim kapacitetom crnogorskog naroda i iskazanom političkom voljom na izborima. Izrazio je i zadovoljstvo pozitivnim porukama koje stižu iz Podgorice, koje ukazuju na potrebu za saradnjom i zajedništvom Srbije i Crne Gore i razvijanjem odnosa koji neće biti opterećeni mitovima i nacionalizmom.

Miodrag Lekić se saglasio da odnosi između dve države počivaju na izvanrednoj bazi i da postoji pozitivan odnos između dva naroda, koji je često bio predmet manipulacije i da je "na nama sada da razvijamo dalje te odnose".

On je istakao i da rezultati izbora u Crnoj Gori predstavljaju suštinski pomak, kao i da je ostalo dosta posla na jačanju institucija.

Ocenio je da je međunarodna realnost promenjena, usled rata u Ukrajini i da u toj novoj realnosti nema puno senzibiliteta za specifičnu poziciju Srbije i zato je bitno doneti strateški najbolju odluku za zemlju i njene interese.

Sagovornici su ocenili su da su bolje saobraćajno povezivanje, ekonomija i kultura teme od obostranog interesa za građane Srbije i Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.