24. april 2023 14:54

Đorđe Vukadinović: Budući razgovor Kurtija i Vučića sada postaje još komplikovaniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Vukadinović: Budući razgovor Kurtija i Vučića sada postaje još komplikovaniji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički analitičar i urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović izjavio je danas da su izbori otežali i zakomplikovali novu rundu dijaloga koja će biti održana 2. maja u Briselu.

"Da li su legalni, moguće sa stanovišta njihovog ustava. Legitimni nisu sa bilo kog stanovišta, izbori na koje izađe par procenata glasača a od toga, iz zajednice koja je apsolutna većina, ne izađe bukvalno niko, i da pobednik postaje čovek koji ima 100 glasova. Iako je to toliko očigledno, evropske institucije su uz par izuzetaka, pozdravile i pohvalile te izbore. Mislim da to govori više o tim institucijama i o njihovoj objektivnosti, mislim na EU i na SAD", rekao je on za Tanjug.

 

Dodaje da je američka ambasada direktno pohvalila izborni proces, a da su Francuzi imali neke određene zamerke.

Vukadinović ističe da se ulog podiže, kriza se povećava, vreme ubrzano curi i smatra da je svim stranam jasno da ovakvo stanje neće moći dugo da opstane, jer, kako kaže, Srba nema ni u bezbednosnim ni u upravljačkim institucijama na severu, iako je apsolutna većina tamo.

Na sastanku Kurtija i Vučića koji je zakazan za 2. maj, Vukadinović kaže po dogovoru treba da se razgovara o ZSO, njenom statutu i dijametralno suprotnim suprotstavljenim pozicijama Beograda i Prištine po tome pitanju.

Dodaje da Priština ili ne želi uopšte njeno formiranje ili želi nešto "reda radi", kako bi mogli da kažu da su ispunili tu vrstu obaveze da bi otišli dalje do onoga do čega im je stalo, a to je implementacija njihove nezavisnosti.

"Srbiji, Beogradu i Vučiću je u ovom trenutku egzistencijalno važno da te zajednice bude, ali da ona ne bude samo neka puka ljuštura, što po svoj prilici miriše da će da bude, tako da bi tu bilo jako teško naći neki kompromis pogotovo što onaj koji bi trebalo da bude posrednik u tome i da doprinese traženju kompromisa to je Brisel i Međunarodna zajednica, odnosno Zapad" rekao je Vukadinović.