25. april 2023 17:46

Nikola Selaković potpisao ugovore o transferu namenskih sredstava u oblasti socijalne zaštite

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Selaković potpisao ugovore o transferu namenskih sredstava u oblasti socijalne zaštite

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 146 jedinica lokalnih samouprava, kojima je omogućen transfer namenskih sredstava za oblast socijalne zaštite u ukupnom iznosu od 600 miliona dinara.

Sleković je novinarima, posle potpisivanja ugovora, rekao da se novac namenski transferiše jedinicama lokalne samouprave za potrebe određenih usluga socijalne zaštite kao što su gerontodomaćice i gerontodomaćini, usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata.

 

''To su samo neke od usluga, a nije za svaku jedinicu u pitanju ista usluga, već je pitanje gde je koja usluga licencirana i ko koju uslugu može da organizuje, odnosno njeno pružanje da organizuje korisnicima, građanima koji žive na teritorijama tih gradova i opština'', rekao je Selaković.

On je dodao da je uveren da će ovaj iznos poboljšati funkcionisanje sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou, što ostaje jedan od ključnih prioriteta, jer se na takav način zadovoljavaju potrebe najšireg broja građana.

Kako je istakao, svakom ministarstvu, a posebno Ministarstvu za rad, zaštitu, socijalna i boračka pitanja, jedinice lokalnih samouprava su apsolutno prioritetni i ključni partneri.

 

''Iskoristili smo ovu priliku danas, a nije to svaki dan da dolazi do susreta ministra, njegovih pomoćnika i državnih sekretara sa čelnim ljudima svih lokalnih samouprava u Srbiji, da razgovaramo o još nekim pitanjima za koja znamo da jesu problematična za sprovođenje velikog broja propisa iz delokruga naših nadležnosti, ali i da dogovorimo naredni susret, za koji sam uveren da ćemo u toku maja meseca biti u prilici da organizujemo zajedno sa stalnom konferencijom gradova i opština'', rekao je ministar.

Predsednik Opštine Mionica Boban Janković rekao je da će sredstva biti namenjena onima kojima su najpotrebnija, a pre svega da se unaprede usluge socijalne zaštite i da se poveća socijalna sigurnost.

 

''Mi smo u prethodnom periodu zajedno sa Ministarstvom i Vladom Republike Srbije realizovali niz projekata kada su u pitanju one ranjive grupe kojima je pomoć najpotrebnija što se pokazalo kao dobro i zahvaljujući ovom ministarstvu svake godine i svakog meseca se ta usluga povećava i kvalitet same usluge vide i naši građani'', rekao je Janković.

On je dodao da ovim projektom pomoć dobijaju svi građani, a država pokazuje svoju socijalnu odgovornost.