27. april 2023 12:39

Vuletić: ZSO će biti formirana u narednom periodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuletić: ZSO će biti formirana u narednom periodu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić izjavio je danas da smatra da će Zajednica srpskih opština biti formirana u nekom narednom periodu, ali da Priština nije u pravu kada kao klučni argument izvlači da je ZSO isto što i Republika Srpska.

"Razumem opravdani strah Prištine u ovim pregovorima, imajući u vidu kako se ponaša Republika Srpska u odnosu na Bosnu, kako se ponaša Milorad Dodik u Republici Srpskoj i kako izgleda Bosna kao država sa takvim tvorevinama, ali ZSO će biti formirana u skladu sa prištinskim zakonom i u skladu sa njihovim ustavom", rekao je on z Tanjug.

 

Prema njegovim rečima, od pregovora 2. maja, ne očekuje veliki boljitak imajući u vidu na koji način i u kojoj atmosferi se odlazi na te pregovore.

Na pitanje o izveštaju Evropskog parlamenta Vuletić kaže da je poruka Vladimira Bilčika jasna, da pregovori sa EU mogu da se nastave samo ako Srbija uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusije, i da je sada na Srbiji da se opredeli da li želi u EU ili ne.

Kako kaže to je Srbiji to poručeno nekoliko puta rezolucijama iz Evropskog parlamenta, kao i od strane kancelara Olafa Šolca u decembru i od Parlamentarne skupštine NATO-a u novembru prošle godine.

"Sve to što smo danas čuli je samo malo eksplicitnije, naglašenije i jasnije, ali očigledno da sa nama ne može drugačije. Nama neko mora da dođe i kaže i upotrebi reč morate, ukoliko hoćete, ako nećete, nema ništa od EU", tvrdi Vuletić.