27. april 2023 16:46

Premijerka Brnabić razgovarala sa predstavnicima Radne grupe Saveta EU - COELA

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijerka Brnabić razgovarala sa predstavnicima Radne grupe Saveta EU - COELA

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIA

BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima Radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA).

Brnabić je istakla da je članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije i navela da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo dve trećine ukupne robne razmene, saopšteno je iz Vlade.

Predsednica Vlade je sagovornike podsetila da je Srbija spremna za otvaranje Klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast, i da Evropska komisija već u dva navarata pozvala države članice da podrže ovaj korak u procesu pretpristupnih pregovora Srbije, ali da do njega još nije došlo.

Brnabić je naglasila da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, ali da insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma.

Ponovila je da je implementaciju Briselskog sporazuma garantovala EU i da formiranje Zajednice srpskih opština čekamo više od 10 godina.

Premijerka je posebno naglasila da Priština nije ispunila ništa iz Briselskog sporazuma i da je kontradiktorno i neprincipijelno da zbog toga biva nagrađivana podrškom za pokretanje procedure prijema u Savet Evrope.

Beograd se najsnažnije protivi ovakvom razvoju događaja, kazala je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Sagovornike je podsetila da Pregovarački okvir podrazumeva da Srbija treba da do momenta pristupanja postupno usklađuje svoje politike.

Brnabić je istakla i posvećenost Srbije za dobrosusedsku saradnju koju smatra neophodnom u daljem razvoju našeg regiona, kao i to što je pokrenuta inicijativa „Otvoreni Balkan“ koja je inkluzivnog karaktera i koja je otvorena za sve u regionu.

U tom kontekstu, naglasila važnost regionalne saradnje i stabilnosti.

Premijerka je rekla da su su reforme u oblasti vladavine prava prioritet, da će one biti snažno nastavljene, kao i da je u prethodnom periodu napredak postignut u gotovo svim oblastima obuhvaćenim vladavinom prava, reformskom procesu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, viznoj politici i u oblasti medija.

U ime predsedavanja Švedske Radnom grupom Saveta EU za proširenje i država koje vode pregovore o pristupanju (COELA) sa sedištem u Briselu, Suzana Lisik je ponovo potvrdila posvećenost EU perspektivi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i podsetila da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije.

Države članice EU su podsetile koliko je važno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnovnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Države članice EU su ponovile očekivanja Unije da se Srbija kao zemlja partner i kandidat za pridruživanje EU uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU, kao ključni aspekt procesa integracije u EU i snažan izraz strateškog izbora partnera i mesto u zajednici vrednosti.

Države članice EU su pozdravile Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, koji postavlja dijalog uz posredovanje EU na čvrst put ka budućnosti i utire put za sveobuhvatnu normalizaciju, i izrazile očekivanje da se sprovedu sve odredbe Sporazuma i Aneksa, navedeno je u saopštenju.