5. maj 2023 12:49

Milan Marinović: Roditelji da posvete više pažnje svojoj deci i da ne dopuste da im društvene mreže vaspitavaju decu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Marinović: Roditelji da posvete više pažnje svojoj deci i da ne dopuste da im društvene mreže vaspitavaju decu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović rekao je da je očigledno da niko nije zakazao, da su se zločini dogodili, kao i da se u cilju prevencije mora uticati sveobuhvatno.

"Ovo je nažalost prilika za opštu mobilizaciju svih nas, svako u svom domenu da učini onoliko koliko može, iako je, ja verujem, do sad sve činjeno. Želim ovom prilikom da apelujem na roditelje da posvete više pažnje svojoj deci, vspitavanju i da ne dopuste da im društvene mreže vaspitavaju decu. Razvija se veštačka inteligencija, ako dozvolimo da nam ona vaspitava decu neće biti svetle budućnosti", rekao je Marinović za Tanjug.

Na pitanje da li su ispoštovane smernice koje je poverenik dao u vezi sa slučajem tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" da se sačuva privatnost Marinović je ponovio da ne treba koristiti ovako teške situacije za publicitet.

"Apelovali smo da ne treba koristiti, ili da kažem zlouptrebiti jer neki to rade ovako teške situacije zarad povećanja tiraža ili nečeg sličnog. Oni privatni podaci, oni podaci o ličnosti koji mogu nekoga da povrede oni ne treba da budu objavljeni", rekao je Marinović.

Ipak, došlo je do curenja podataka, dodao je on, ali da to čak nije ni neočekivano i ponovio da je dovoljna muka da je nekome iz porodice neko ubijen ili ranjen te da ne treba da to ponovo gleda na televiziji, da se podseća ili da ga prikazuju u njegovom bolu.

"Treba informisati ali dozirano. Može se informisati ali na tja način da se ne prikazuju surove, brutalne scene ali da javnost bude upoznata. Postoji potreba i glad javnosti da vide što više i to mediji prepoznaju, to je njihov posao. Moram da podsetim javnost da poverenik nema ovlašćenje nad medijima kada se radi o obradi podataka u svrhe novinarskog izveštavanja", ističe Marinović.

Dodaje da su videli informacije, inicijale deteta koje je počinilo zločin, i prezimena žrtava koja su odmah objavljena i da je jedna od mera koja mora da se preduzme promena određenih propisa.

"To je svakako pooštravanje krivičnog zakonika kao što je najavljeno, propisivanje strožijih sankcija za određena krivična dela kao što su ova koja se tiču nabavljanja, držanja oružja, ali i odavanja infomacija. Mediji nisu u nadležnosti poverenika, ali onaj koji dostavlja informacije medijima jeste, ali je problem što mediji štite svoje izvore", rekao je Marinović.

On je dodao da je nekada poznato da neka informacija ne može biti ni iz jednog drugog izvora osim iz baze Ministarstva unutrašnjih poslova, i da se u tom slučaju reaguje tako što se ide prema pretpostavljenom izvoru i vrši inspekcijski nadzor i utvrđuje istinu.

"Ako možemo da utvrdimo od kog konkretno lica je ta informacija dospela u javnost mi protiv tog lica podnosimo prijavu nadležnom tužilaštvu. Ukoliko ne možemo, a ima krivice do državnog organa ili nekog drugog subjekta gde on radi onda sprovodimo postupak prema njemu kao rukovodiocu podacima. Nekada je to individualno, primera radi, ne možete vi goniti MUP ako je neko pojedinac uzeo podatak iz baze", objasnio je Marinović.

Što se tiče današnjeg slučaja masovnog ubistva iz Mladenovca i da su fotografije žrtava već objavljene Marinović kaže da to nije usamljen slučaj već da se skoro svaki put objavljuje fotografija žrtve.

"Zakon o zaštiti podataka o ličnosti se ne bavi podacima o ličnosti umrlih lica, i uskoro bi trebala da stupi na snagu Strategija o zaštiti podataka o ličnosti koju smo napravili zajedno sa Vladom i Ministarstvom pravde", rekao je Marinović.

On je rekao da je upitno koliko je kaznena politika dobra i koliko bi trebala da se menja, i da ne želi da se osvrće na krivično zakonodavstvo, ali da je bilo očekivano da se smanji starosna granica za krivično - pravnu odgovornost.

"Ja ću vas samo podsetiti da u velikom broju država u Sjedinjenim Američkim Državama ne postoji starosna granica, možda bi čak i to bilo rešenje zbog toga da ne odgovara svako kada napravi nešto već da se od slučaja do slučaja utvrđuje koliki je njegov uzrast i nivo razvoja", rekao je Marinović.

Ipak, dodaje da smanjenjem starosne granice za krivično - pravnu odgvoornost postoji opasnost da određene kriminalne grupe znajući to, počnu da koriste decu za izvršenje krivičnih dela.