10. maj 2023 13:42

Vanredni inspekcijski nadzor Poverenika otkrio: MUP nije izdao školama direktivu za dopis

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vanredni inspekcijski nadzor Poverenika otkrio: MUP nije izdao školama direktivu za dopis

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izdalo direktivu da se od škola traži spisak "problematične" i "asocijalne" dece, već da su takve dopise samoinicijativno slale lokalne policijske uprave u Užicu i Kikindi, saopštio je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kako se navodi, Poverenik je takođe, tokom vanrednog inspekcijskog nadzora, utvrdio da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo direktivu školama da se MUP-u ne dostavljaju nikakvi podaci u vezi sa tim dopisom.

Pored toga, utvrđeno je da školske uprave Užica i Kikinde, koje su dobile dopis policijskih uprava, nisu pravile takve spiskove, niti su ih dostavljale MUP-u, jer bi to bilo u suprotnosti sa zakonom propisanim procedurama.

U saopštenju se ukazuje da je, povodom interesovanja i zabrinutosti građana u vezi sa tim dopisima upućenim školama, Poverenik u skladu sa svojim ovlašćenjima bez odlaganja sproveo postupak vanrednog inspekcijskog nadzora prema Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-u.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić izjavio je ranije danas da je dopis koje su školama poslale policijske uprave Užice i Kikinda, a u kojima se traži spisak problematične i asocijalne dece koja su u riziku od nasilja, bio motivisan dobrim namerama i željom da se učini sve što moguće da se bezbednost učenika i nastavnika podigne na što viši nivo.

On je dodao da su ove dve policijske uprave napravile nesmotren potez, tražeći da se dostave podaci za koje MUP nema ovlašćenja da ih pribavlja i uputio izvinjenje svima onima koji su se osetili uznemireno zbog ovakvog dopisa.