11. maj 2023 12:26

Ministar Žigmanov čestitao Bošnjacima Dan bošnjačke nacionalne zastave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Žigmanov čestitao Bošnjacima Dan bošnjačke nacionalne zastave

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, svim pripadnicima i institucijama bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju njegovog ministarstva, Žigmanov je rekao da je Srbija posvećena afirmaciji vrednosti multikulturalizma, u čijoj osnovi je očuvanje i razvoj nacionalne samosvojnosti građana svih zajednica, koja uključuje i osiguranje ekonomskih pretpostavki.

"Stoga će se i dalje predano raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova – od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Bošnjaci u Republici Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i životne perspektive pripadnika ove zajednice", poručio je Žigmanov.

Dan bošnjačke nacionalne zastave ustanovljen je na današnji dan 1991. godine, kada je u Novom Pazaru onovano Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, koje 2010. godine menja naziv u Bošnjačko nacionalno vijeće.

Reč je o jednom od četiri praznika Bošnjaka koji, prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju pripadnici bošnjačke zajednice u Republici Srbiji, navodi se u saopšenju.